Buğday, insan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan temel gıda ürünlerinden biridir. Dünya çapında en çok üretilen tarım mahsullerinden biri olan buğday, hemen hemen her türlü iklim ve toprak koşullarında yetiştirilebilmektedir. Buğday bitkisi, gelişimi ve verimi için azota ihtiyaç duyar. Buğdayda azotun yetersizliği, bitkilerin zayıf büyümesine, verim düşüklüğüne ve protein içeriğinin düşmesine neden olmaktadır. Buğday bitkisi, özellikle çimlendikten hemen sonra oluşturacağı kök ve fidenin güçlü olması için yeterli bitki besin maddesi alımına ihtiyaç duymaktadır. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nde 2023 yılında gerçekleştirilen bu çalışmada, farklı azotlu gübre dozlarının (1.5%, 2%, 3%, 4%, and 5%) buğday tohumu çimlenmesi üzerine etkileri belirlenmiş ve aynı zamanda çimlenen fidelerin ilk yapraklarının alt kısmında yer alan stoma yapıları SEM mikroskobu ile görüntülenmiştir. Kök/sürgün uzunluk oranı, fide ve kök yaş ağırlığı, sürgün/kök ve kök/sürgün ağırlık oranı önemli bulunmuştur (p<0.05). Sonuçlara göre çeşitli azot uygulamalarının çimlenme oranı %43.33 ile %96.7 arasında değişirken, kontrol uygulamasının çimlenme oranı %33.33 olarak gerçekleşmiştir. 0.04 uygulaması en yüksek çimlenme oranını vermiştir. Kontrol grubu en düşük çimlenme oranını göstermiştir. Fide uzunluğu, kök uzunluğu, sürgün uzunluğu, kök/sürgün uzunluğu oranı, sürgün/kök uzunluğu oranı ve fide taze ağırlığı da dahil olmak üzere parametrelerin çoğunluğu için LSD değerleri, 0.04 ve 0.05 azot uygulamalarında en yüksek düzeyde tespit edilmiştir. Buna karşılık, bu parametreler için LSD değerleri 0.02 azot uygulaması için en düşük bulunmuştur. Farklı azot dozları altında, çimlenme özelliklerinde fide uzunluğu, kök uzunluğu, sürgün uzunluğu, kök/sürgün ve sürgün/kök uzunluk oranları, fide ve sürgün yaş ağırlıkları, sürgün ve kök kuru ağırlıkları ve sürgün su içeriği gibi birçok parametrede anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. Çalışmanın sonuçları, SEM altında incelendiğinde genç yaprak dokularında oluşan stoma yapılarındaki farklılıkların dikkat çekici olduğunu ortaya koymaktadır.
Wheat is a staple food that plays an important role in human nutrition. It is one of the most widely grown crops in the world and can be grown in a variety of climates and soil conditions. Wheat plants need nitrogen for their growth and yield. Nitrogen deficiency in wheat can lead to poor plant growth, yield reduction, and decreased protein content. Wheat plants also need to take up adequate nutrients to produce strong roots and seedlings, especially after germination. In this study, conducted in the Field Crops Department of the Faculty of Agriculture at Ordu University in 2023, the effects of different nitrogen fertilizer doses (1.5%, 2%, 3%, 4%, and 5%) on wheat seed germination were determined, and at the same time, the stoma structures located on the underside of the first leaves of the germinated seedlings were imaged with SEM microscopy. The root/shoot length ratio, seedling and root fresh weight, shoot/root, and root/shoot weight ratio were found to be significant (p<0.05). According to the results, the germination rate of various nitrogen treatments varied from 43.33 to 96.7%, while the control application was 33.33%. The application of 0.04 yielded the highest germination rate. The control group exhibited the lowest rate of germination. The LSD means for the majority of parameters, including seedling length, root length, shoot length, root/shoot length ratio, shoot/root length ratio, and seedling fresh weight, were highest for nitrogen administrations of 0.04 and 0.05. In contrast, the LSD means for these parameters were lowest for the 0.02 nitrogen application. A number of parameters, including seedling length, root length, shoot length, root-to-shoot and shoot-to-root length ratios, seedling and shoot fresh weights, shoot and root dry weights, and shoot water content, showed significant differences in germination characteristics under different nitrogen doses. The study's results revealed that the differences in stoma structures formed in young leaf tissues were striking when examined under SEM.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 8, 2023 |
Publication Date | December 25, 2023 |
Submission Date | October 24, 2023 |
Acceptance Date | December 8, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 5 Issue: 2 - DECEMBER 2023 ISSUE |