Abstract
Halk arasında genellikle ‘Üvez’ olarak bilinen Sorbus sp. cinsine ait türler Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın dağılım göstermektedir. Meyve suyu, reçel, çay gibi geleneksel kullanımının yanında içeriğindeki fenolik maddeler, flavonoidler, tanenler, yağ asitleri bakımından ilaç ham maddesi olarak da kullanılmaktadır. Meyve fitokimyasalları, özellikle fenolik bileşikler, anti-kanser, antioksidan, anti-diyabetik, antiinflamatuar ve hücre düzenleyici etkiler gibi geniş bir biyolojik çeşitlilik gösterir. S. domestica, çeşitli bölgelerinin önemli miktarda protein, vitamin ve mineral içerdiğinden yüksek besin değerine sahip olduğu, S. aucuparia kafeik ve ferulik asit psödodepsidleri, proantosiyanidinler ve flavonoller içerdiği, S. torminalis'in meyvelerinin antioksidan ve antiasetilkolinesteraz aktivite gösterdiği görülmüştür. Yaptığımız bu derlemenin amacı hem Sorbus sp. cinsine ait bazı türlerin botanik özelliklerini genel olarak belirtmek hem de yapılan fitokimyasal içerik analizlerini göstererek yapılacak olan çalışmalara yol gösterici nitelikte olmasıdır.