Her geçen gün sayıları hızla artan sosyal paylaşım sitelerinin küresel bir etkiye sahip olması, yeni uygulamaları ve önemli gelişmeleri de beraberinde getirmiştir. Bilgi teknolojilerinde yaşanan bu hızlı gelişmeler, özellikle yiyecek-içecek sektöründe önemli ölçüde değişime neden olmuştur. Tüketicilerin istek ve taleplerini iletmek için sık tercih edilen blog sitelerinden biri olan TripAdvisor gibi çevrim içi platformların içerik değerlendirmeleri sayesinde, tüketiciler restoranlara ilişkin bütün bilgilere ve diğer tüketiciler tarafından yapılan şikâyetlere en hızlı şekilde ulaşabilmektedirler. Bu kapsamda araştırmanın amacı, İstanbul ilinin bazı ilçelerinde hizmet veren birinci sınıf restoranlara yönelik tüketicilerin sosyal medya platformları aracılığıyla yapmış oldukları şikâyetlerin çeşitliliğinin ortaya çıkarılması, işletmelerin tüketicilere geri bildirimlerinin tespit edilmesi ve tüketici şikâyetlerinin çözüme kavuşması adına öneriler sunmaktır. Verilere dünyanın en büyük seyahat geri bildirim sitelerinden birisi olan TripAdvisor internet sitesinden ulaşılmıştır. Şikâyetlerin güncelliğinin korunması adına 2015-2020 yılları aralığında bahsi geçen işletmelere yönelik yapılan olumsuz yorumlar değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma, ilgili veri setine ait toplam 476 Türkçe ve İngilizce yorumdan meydana gelmektedir. Bu yorumların içerisinde sık tekrar eden 792 şikâyet unsuru tespit edilmiştir. Olumsuz değerlendirmelerin ana tema kategorisi altında tüketicilerin en çok şikâyet ettiği durum, yiyecek-içecekler olmuştur. Ardından sırasıyla personel, fiyat, fiziksel alan, servis, işletme, rezervasyon ve menü ile ilgili şikâyetler olduğu ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca işletmelerin bu şikâyetlere ortalama %89,4 oranında geri bildirim sağlamadıkları ve göz ardı ettikleri gözlemlenmiştir. Bulgular doğrultusunda, yiyecek-içecek işletmelerinin hizmet sunumlarını ve kalite düzeylerini geliştirici öneriler sunulmuştur.
Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
SYL-2020-947
The global impact of social networking sites, the number of which is increasing day by day, has brought along brand new applications and significant developments. These rapid developments in information technologies have led to significant changes, particularly in the food and beverage industry. Thanks to the content evaluations of online platforms such as TripAdvisor, which is one of the most preferred blog sites to convey the wishes and demands of consumers, consumers can access all restaurant information and complaints from other consumers in the quickest way. In this context, the aim of the research is to reveal the diversity of complaints made by consumers through social media platforms towards the first-class restaurants serving in some districts of Istanbul, to determine feedback from businesses to consumers, and to offer suggestions for resolving complaints. The data were gathered from the TripAdvisor website, one of the world's largest travel feedback sites. In order to keep the complaints up-to- date, the negative comments on the mentioned businesses between the years 2015-2020 were taken into consideration. The research consists of a total of 476 Turkish and English interpretations of the relevant data set. Among these interpretations, 792 frequently repeated complaints were identified. Under the major negative evaluation themes, the most common consumer complaint was the theme of food and beverages. Then, it was revealed that there were complaints about personnel, price, physical space, service, operation, reservation and menu, respectively. Furthermore, it has been observed that businesses do not provide feedback to these complaints at an average rate of 89.4% and they ignore them. In line with the findings of this research, the suggestions were offered to develop service presentations and quality levels of food and beverage businesses.
SYL-2020-947
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | SYL-2020-947 |
Publication Date | October 31, 2022 |
Submission Date | June 23, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 8 Issue: 18 |
International Journal of Humanities and Education (IJHE)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) International License.