Amaç: Bu çalışma beslenme durumunun akne vulgaris ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya polikliniğe başvuran ve dahil olma kriterlerini karşılayan 34 aknesi olan kadın ile araştırmacı tarafından kişisel ve sosyal ağlar kullanılarak seçilen 34 aknesi olmayan kadın gönüllü dahil edilmiştir. Akne vulgaris şiddeti uzman dermatolog tarafından tanı konulmuştur. Veriler sorumlu diyetisyen tarafından yüz-yüze görüşme yöntemiyle toplanmış, kadınların antropometrik ölçümleri yapılmış, bazı beslenme alışkanlıkları sorgulanmış, üç günlük besin tüketim kaydı alınmıştır.
Bulgular: Akne vulgarisi olmayan kadınların sırasıyla beden kütle indeksi, vücut yağ yüzdesi 21,13±2,39 kg/m2, %22,44±6,16 iken olanların ise sırasıyla 21,92±2,49 kg/m2, %24,36±5,13 olduğu saptanmıştır. Akne vulgarisi olmayan kadınların %8,8’i, olanların %17,6’sı hiç ara öğün tüketmemektedir. Çalışmaya katılan kadınların günlük enerji alım ortalamaları aknesi olmayanlarda olanlara göre daha düşük (sırasıyla 1260,04±371,83 kkal, 1586,04±416,14 kkal) bulunmuştur (p<0,05). Kadınların günlük karbonhidrat, yağ alımları incelendiğinde; günlük ortalama karbonhidrat, yağ alımları sırasıyla aknesi olmayan kadınlarda 135,98±48,89 g ve 179,59±53,17 g iken olanlarda sırasıyla 57,44±19,49 g ve 71,29±22,80 g olarak bulunmuştur (p<0,05). Akne vulgarisi olmayan kadınların günlük doymuş yağ asidi alımının enerjiden gelen yüzde ortancası %12,11; olanlarda ise %13,58’dir.
Sonuç: Beslenme durumunun belirlenmesi, akne oluşumunun ve ilerlemesinin önlenmesinde etkilidir.
Akne vulgaris beslenme alışkanlıkları antropometri vücut bileşimi makrobesin ögesi alımı kadın
Bu araştırma makalesinin oluşmasında yardımlarını ve desteklerini esirgemeyen Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Habibe ŞAHİN’e teşekkürlerimizle.
Objective: This study was planned to determine the relationship between nutritional status and acne vulgaris.
Material and Method: The study included 34 women with acne, who applied to the outpatient clinic and met the inclusion criteria, and 34 women volunteers without acne, who were selected by the researcher using personal and social networks. The severity of the acne was determined by the responsible doctor. The data were collected by the responsible dietitian through a face-to-face interview method, anthropometric measurements were evaluated, and then a three-day food consumption record was taken.
Results: The body mass index and body fat percentage of women without acne vulgaris were found to be 21.13±2.39 kg/m2, and 22.44±6.16%, respectively, while those with acne vulgaris were found to be 21.92±2.49 kg/m2, 24.36±5.13%, respectively. 8.8% of women without acne vulgaris and 17.6% of women with acne vulgaris do not consume any snacks. The mean daily energy intake of the women in the study was found to be lower in women without acne than in women with acne (1260.04±371.83 kcal, and 1586.04±416.14 kcal, respectively) (p<0.05). When the daily carbohydrate and fat intakes of women were analyzed, the mean daily carbohydrate and fat intakes were 135.98±48.89 g and 179.59±53.17 g, respectively, in women without acne, and 57.44±19.49 g and 71.29±22.80 g, respectively, in women with acne. (p<0.05). The median percent from the energy of daily saturated fatty acid intake of women without acne vulgaris was 12.11%; In those with acne vulgaris, it is 13.58%.
Conclusion: Determining the nutritional status is effective in preventing the formation and progression of acne.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Araştırma Makaleleri |
Authors | |
Early Pub Date | October 8, 2023 |
Publication Date | October 8, 2023 |
Submission Date | September 16, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 8 Issue: 3 |
Licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.