Prophet Muhammed was subjected to
individual or collective assassination attempts by his enemies until his death
after his invitation. These initiatives were prevented thanks to information
coming through personal measures and revelation. According to most Sunni
sources, Hz. Muhammed passed away due to malaria disease. Again, in the sources
it is mentioned that, the poisonous food, which was gifted to him by a Jewish
woman, affected his body until his death and eventually Muhammad died. In
Imâmiyye Shia, which is an important place of martyrdom culture in the
tradition, the rumors that the Prophet died due to poisoning were not taken
seriously. However, some Shiite authors have also claimed that he may have been
killed by his relatives. In this study, the rumors of Imâmiyye Shia relating
that Prophet Muhammed was a martyr were traced and subjected to criticism.
Hz.
Peygamber, daveti sonrasında ölümüne kadar düşmanları tarafından ferdi veya
toplu bir şekilde suikast girişimlerine maruz kalmıştır. Gerek kendi tedbirleri
gerekse vahiy yoluyla haberdar edilmesi suretiyle bu teşebbüslerin önü
alınabilmiştir. Sünnî kaynakların çoğuna göre Hz. Muhammed yakalanmış olduğu
sıtma hastalığından dolayı vefat etmiştir. Yine kaynaklarda Yahudi bir kadın
tarafından kendisine hediye edilen zehirli yemeğin, bedenini vefatına kadar
etkisi altına aldığı ve nihayetinde Hz. Muhammed’in bundan dolayı vefat ettiğine
dair görüşler de zikredilmiştir. Geleneğinde şehadet kültürünün önemli bir yeri
olan İmâmiyye Şîası’nda ise Hz. Peygamber’in zehirlenmeden dolayı öldüğüne
yönelik rivayetler daha çok itibar bulmuştur. Bununla birlikte bazı Şiî
müellifler, yakınları tarafından öldürülmüş olabileceği iddiasında da
bulunmuşlardır. Bu çalışmada Hz. Peygamber’in ölümü hakkındaki rivayetler bir
araya getirilmiş ve İmâmiyye Şîası’nın bu konudaki spekülasyonları
tartışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Religious Studies |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2020 |
Submission Date | May 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 9 Issue: 1 |
İnönü Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.