Safran; aroması, tadı, kimyasal
özellikleri ile Eko Gastronomi, Turizm, Eczacılık, Sanat bilimlerinin
odaklandığı bir bitki olduğu için ulusal ve uluslar arası pazarın da ilgisini çekmektedir.
Safranın uluslararası ticari ürün olması nedeniyle, üretici ülkeye döviz
sağlamaktadır. Bu araştırmanın amacı; İran’ın”Güney Horasan”da yer alan “Gaen”
bölgesindeki aile çiftçilerinin Safran yetiştirme nedenlerini irdelemek ve
Safran yetiştirilmesi sonucunda oluşan sosyo ekonomik değişiklikleri
incelemektir. Ayrıca kurak iklimlerde aile çiftçilerinin, sürdürülebilir turizm
faaliyetleri açısından hangi türün gelişmesini istediklerine ilişkin konu da
araştırılacaktır. Araştırmada Safran yetiştiren aile çiftçilerin görüşlerini
belirlemek için anket uygulanmıştır.
“Gaen” de bulunan 389 katılımcı soruları cevaplamıştır. Anketlerin
analizinde SPSS 16 kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda Safranın, aile
çiftçileri üzerinde olumlu sosyo ekonomik etkisi tespit edilmiştir. Nitekim
Safran yetiştiren aile çiftçileri; birikimlerinin artması, eğitim düzeylerinin
gelişmesi, sağlık hizmetlerinden kaliteli yararlanmaları, kadınların ekonomik
özgürlüklerini elde etmeleri gibi olumlu sonuçlara ulaşmıştır. Ayrıca aile
çiftçileri bölgede Çöl turizmi, Ekogastronomi turizmi ve kültürel turizm
faaliyetlerinin geliştirilmesi taraftarıdır.
As the saffron crocus with its aromatic flavor and chemical properties is a plant which Eco gastronomy, tourism, pharmacy sciences and art focused on, it also attracts national and international markets’ attention. Producer provides foreign exchange to its country since saffron is an international merchandise. Aim of this study is to study reasons of saffron farming by family farmers within “Gaen” region in “Southern Khorasan” of Iran and to examine socio-economic changes resulting from the saffron farming. Moreover, the topic that which species the family farmers want to grow in arid climates in terms of sustainable tourism activities shall also be researched. In this study, a questionnaire is applied to family farmers growing saffron, to determine their opinions. 389 attendants from “Gaen” answered the questionnaire. In the analysis of questionnaires, SPSS 16 is used. As a result of this research, it is found that saffron has a positive socio-economic effect on family farmers. Indeed, family farmers dealing with saffron farming reached very positive consequences such as improvement in their experiences, in their educational levels and having high – quality benefits from health services and women gaining their economic freedoms, etc. Furthermore, family farmers support desert tourism, eco gastronomy tourism, and cultural tourism activities to improve within the region.
Journal Section | Research |
---|---|
Authors | |
Publication Date | June 30, 2017 |
Submission Date | August 22, 2017 |
Acceptance Date | April 27, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 3 Issue: 1 |
International Journal of Cultural and Social Studies