The study aimed to
explore ninth grade students’ views about healthy nutrition by using draw and
write technique. Study group consisted of 94 female students enrolled in a
Vocational and Technical Anatolian High School in Marmara Region in Turkey.
Data were collected by using draw and write technique. Data were analyzed by using
content and descriptive analyses techniques. Study results revealed that the
students described that healthy nutrition as consuming various nutrients in a
balanced way and adequately, eating food three times a day regularly, eating healthy
food and abstaining from unhealthy food. However, some students had incorrect
information about healthy and unhealthy food, and also healthy and unhealthy
beverages. While some students defined processed meat products, fried potatoes,
margarine, and ready raw meatball as healthy food, some students regarded
meatballs, onions, bean meals and rice are unhealthy foods.
Bu çalışmanın amacı,
dokuzuncu sınıf öğrencilerinin sağlıklı beslenme hakkındaki düşüncelerinin
belirlenmesidir. Çalışma grubu, Türkiye’de Marmara Bölgesinde bulunan bir
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören 94 dokuzuncu sınıf kız
öğrencisinden oluşmaktadır. Veriler, çizme-yazma tekniği ile toplanmıştır.
Veriler, betimsel ve içerik analizi teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma
sonuçları, öğrencilerin sağlıklı beslenmeyi çeşitli besinlerin dengeli bir şekilde
tüketilmesi, yiyeceklerin aşırıya kaçılmadan ve yeterli miktarda
tüketilmesi, düzenli olarak üç öğün yemek yenilmesi, sağlıklı besinlerin
yenilip, sağlıksız besinlerden uzak durulması şeklinde tanımladıklarını ortaya
koymaktadır. Öte yandan, bazı öğrencilerin sağlıklı ve sağlıksız besinler ile
sağlıklı ve sağlıksız içecekler hakkında yanlış bilgilere sahip oldukları
gözlenmiştir. Öğrencilerden bazıları işlenmiş et ürünleri patates kızartması,
margarin ve hazır çiğ köfteyi sağlıklı besin olarak tanımlarken, köfte, soğan,
fasülye yemeği ve pilavı sağlıksız besin olarak tanımlamışlardır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 19 Issue: 1 |
2017 INUEFD This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.