In this study, the levels of competition for the 2014-2017 seasons of the clubs operating in Turkish Basketball leagues are investigated. In addition to the Basketball Super Lig, the Turkish Basketball 1st League and the Turkish Basketball 2nd League (two groups), which are two lower leagues, are included in the review. By computing competition levels in the upper and lower leagues, it is compared over the years whether the level of competition is changed (deteriorate / not deteriorate) as rising from the lower leagues to the upper leagues
The market structure and competition levels ofBu çalışmada,
Türkiye Basketbol liglerinde faaliyet gösteren kulüplerin 2014-2017 sezonları
için rekabet düzeyleri araştırılmıştır. Basketbol Süper Liginin yanı sıra iki
alt lig olan Türkiye Basketbol 1. Ligi ve Türkiye Basketbol 2. Ligi (iki grup)
incelemeye dahil edilmiştir. Alt ve üst liglerde rekabet düzeyleri hesaplanarak
alt liglerden üst liglere çıkıldıkça rekabet düzeyinin değişip değişmediği
(bozulup/bozulmadığı) yıllar itibariyle kıyaslanmıştır.
Basketbol
liglerinin piyasa yapısı ve rakebet düzeyleri yoğunlaşma endeksleri metedolojisinden
hareketle belirlenmiştir. Literatürde en sık kullanılan “n” firmalı yoğunlaşma
endeksi CR-4 ve Herfindahl Hirschman Endeksi (HHI) hesaplama yöntemleri
kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, Süper Lig takımları arasında CR-4
yoğunlaşma endeksi skorları 2014, 2015, 2016 ve 2017 sezonları için sırasıyla
0.29, 0.27, 0.29 ve 0,30 olarak hesaplanmıştır. HHI sonuçlarına göre ise ilgili
yıllarda sırasıyla 221, 193, 212 ve 229 olarak hesaplanmıştır. Yoğunlaşma
endeksleri sonuçları bir bütün olarak değerlendirildiğinde Basketbol Ligleri
tüm katagorilerde zayıf oligopolcü bir piyasa yapısına sahiptir. Türkiye Basketbol 2. Liginden Türkiye
Basketbol 1. Ligine geçildikçe rekabet kısmen artmakta ise de en üst lig olan
Türkiye Basketbol Süper liginde yeniden rekabet düzeyi (endeks skorları)
bozulmaktadır. Genel olarak alt liglerde de üst liglerde de benzer bir rekabet
düzeyi hakim olup bu rekabet düzeyi yıllar itibariyle değişmediği
görülmektedir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | November 24, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 6 |