Ottomans
had a pretty rich food culture. Especially the weddings
and festivals taking place in the palace caused this culinary wealth to turn
into a feast. One of
the splendid banquets held at the Ottoman Palace, perhaps even the most
spectacular one was given on the occasion of the circumcision of Mehmet, III,
son of Murad III, in 1582. This banquet, about which Gelibolulu Ali composed a
poem (surname) had many colorful scenes, such as dining tables set with
a wide assortment of food and beverages. The variety of the meals served at the
banquet in question indicate the richness of Ottoman cuisine. Gelibolulu Ali
introduced us not only to meals but also to the most popular food and beverages,
which are among the important components of our culture. The present study aims
to shed a light on Ottoman food culture in 16th century by means of information
presented in Gelibolulu Ali’s surname titled Jami’ al-Buhur Dar
Majalis Sur.
Osmanlı’da
yemek kültürü bir hayli zengindir. Özellikle sarayda yapılan düğünler ve
şenlikler bu zenginliğin bir şölene dönüşmesine sebep olmuştur. Osmanlı
sarayında yapılan çok sayıdaki görkemli düğünden birisi hatta belki de en
muhteşemi III. Murad’ın oğlu III. Mehmet için 1582 senesinde yaptırdığı sünnet
düğünüdür. Gelibolulu Ali’nin manzum olarak kaleme aldığı bu düğün çok renkli
görüntülere sahne olmuştur ki bunlardan birisi de kurulan sofralar ve bu
sofralarda ikram edilen yiyecek ve içeceklerdir. Zira bu tür şenliklerde en
fazla önem verilen konulardan birisi de ikram edilen yemeklerdir. Bahse konu
olan düğünde ikram edilen yemekler Osmanlı yemek kültürünün zenginliğini yansıtması
açısından oldukça önemlidir. Çünkü sadece yemekler hakkında değil aynı zamanda
kullanılan malzemeler, en çok rağbet edilen yiyecek ve içecekler hakkında da
bilgi verilmektedir ki bunlar bizim kültür tarihimizin önemli unsurlarıdır. Bu
çalışmada Gelibolulu Ali’nin Câmi’u’l-Buhûr Der-MecAlis-i Sûr adlı
manzum surnâmesinde verilen bilgilerden yola çıkarak 16. yüzyıldaki Osmanlı
yemek kültürüne ışık tutulmaya çalışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 13, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 7 Issue: 1 |