Review
BibTex RIS Cite

Pazarlama 1.0’dan Pazarlama 4.0’a Doğru Değişim

Year 2019, Volume: 8 Issue: 3, 1613 - 1633, 30.09.2019
https://doi.org/10.15869/itobiad.549402

Abstract

Sürdürülebilir
bir rekabet avantajı yaratmak, günümüz dijital değişimine uyum sağlamak için firmaların
pazarlamada meydana gelen evrimi takip etmesi ve kendilerini sürekli olarak bu
dönüşüme göre güncellemesi zorunlu bir nitelik taşımaktadır. Firmaların günümüz
şartlarında geleneksel anlayış yerine dijitalleşmeye önem veren bir pazarlama
anlayışına geçişi söz konusudur. Pazarlama anlayışı, ürün odaklı yaklaşım
olarak nitelendirilen pazarlama 1.0’dan, müşteri odaklı olarak nitelendirilen
pazarlama 2.0, değer odaklı anlayış olarak nitelendirilen pazarlama 3.0 ve
sanal gerçeklik odaklı pazarlama 4.0 anlayışı olarak değişim göstermiştir. Bu
çalışmanın amacı, geleneksel pazarlama anlayışı Pazarlama 1.0’dan günümüz
dijital pazarlama anlayışı Pazarlama 4.0’a yolculuk sürecindeki değişimi kavramsal
çerçevede anlatmaktır. Ayrıca bu yaklaşımlar arası farklılıklar ve bu sürece
firmaların entegrasyonundan bahsedilecektir.

References

  • Aldhaheri, A., Christian, B. (2013). How to Implement Marketing 2.0 Successfully. International Journal of Business and Social Science, 4 (10), 36-42.
  • Başyazıcıoğlu, H., N. ve Karamustafa, K. (2018). Marketıng 4.0: Impacts of Technologıcal Developments On Marketıng Actıvıtıes. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (KÜSBD), 8 (2), 621-640.
  • Choudhury, N. (2014). World Wide Web and Its Journey from Web 1.0 to Web 4.0, International Journal of Computer Science and Information Technologies, 5 (6), 8096-8100.
  • Çağlıyan, V., Şahin, E. ve Selek, N. (2018). Öğrencilerin Marka Farkındalığının, Marka İmajı ve Marka Güvenine Etkisi: Selçuk Üniversitesi, İİBF Örneği. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (40): 186-198.
  • Çetin, F., A. (2018). Pazarlama 4.0; Nesnelerin İnterneti Aracılığıyla Pazarlamaya Eklenen Yeni Bir Değer. Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science, 5 (26), 175-185.
  • Ertuğrul, İ., Deniz, G. (2018). 4.0 Dünyası: Pazarlama 4.0 ve Endüstri 4.0. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (1), 158-170.
  • Erragcha, N., Romdhane,V. (2014). New Faces of Marketing In The Era of The Web: From Marketing 1.0 To Marketing 3.0, Journal of Research in Marketing, 2 (2), 137-142.
  • Fucui, M., Dumıtrescu, L. (2018). From Marketıng 1.0 To Marketıng 4.0 – The Evolutıon Of The Marketıng Concept In The Context Of The 21st Century, International Conference Knowledge-Based Organızatıon, 24 ( 2), 43-48.
  • Frost, R., Fox, A., Strauss, J. (2018). E-Marketing. Taylor &Francis Group, Eighth Edition, Routledge, New York.
  • Jara, A., J., Parra, M., C., Skarmeta, A., F. (2012). Marketing 4.0: A new value added to the Marketing through the Internet of Things, 2012 Sixth International Conference on Innovative Mobile and Internet Services in Ubiquitous Computing, 852-857.
  • Jiménez-Zarco, A., I., Rospigliosi, A., Martínez-Ruiz, M., Izquierdo-Yusta, A. (2017). Marketing 4.0: Enhancing Consumer-Brand Engagement through Big Data Analysis, Chapter 5, 94-117.
  • Kotler, P., Kartajaya, H., Setıawan, I. (2010). Marketing 3.0, Published by John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey.
  • Leino, J. (2016). Social Customer Relationship Management - Maximizing Customer Relationships. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences Bachelor of Business International Business and Logistics Thesis, 1-45.
  • Özata, N. (2017). Pazarlama 4.0 Gelenekselden Dijitale Geçiş. Optimist: İstanbul.
  • Rahayu, A., U., Herawaty, I., Rahmawati, N., Prafitriyani, A., S., Afini, A., P. (2018). Marketıng 4.0: A Dıgıtal Transformatıon In Pharmaceutıcal Industry To Reach Customer Brand Experıence, Jurnal Universitas Padjadjaran, 16(1), 80-85.
  • Solanki, M., Dongaonkar, A. (2016). A Journey of Human Comfort: Web 1.0 to Web 4.0, International Journal of Research and Scientific Innovation (IJRSI), 3 (9), 2321-2705Tarabasz, A. (2013). The Reevaluation of Communication in Customer Approach-Towards Marketing 4.0, International Journal of Contemporary Managament, 12 (4), 124-134.
  • Taş, B. ve Şeker, Ş., E. (2017). Nöropazarlama ve Yönetim Bilişim Sistemleri. YBS Ansiklopedi, 4 (2), 12-17. Toksarı, M. (2018). Küresel Rekabet Dünyasında Pazarlama 4,0’ın ve Gerçek Zamanlı Pazarlamanın (Real Time Marketing) İşletmelere Katmış Olduğu Değer. 5. Uluslararası Politik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Kongresi (ICPESS), 26-29 Ekim 2018.
  • Vassileva, B. (2017). Marketing 4.0: How Technologies Transform Marketing Organization, Óbuda University e-Bulletin, 7 (1), 47-56.
  • Wojciech, L. (2017). The Impact Of The Internet Of Thıngs On Value Added To Marketıng 4.0. MINIB, 26 ( 4), 187–204.

Change from Marketing 1.0 to Marketing 4.0

Year 2019, Volume: 8 Issue: 3, 1613 - 1633, 30.09.2019
https://doi.org/10.15869/itobiad.549402

Abstract

In order to create a
sustainable competitive advantage and adapt to today's digital change; it is
imperative that companies follow the evolution in marketing and update
themselves continuously according to this transformation. In today's
conditions, firms have shifted to a marketing concept that gives importance to
digitalization instead of traditional understanding. Marketing concept ranges
from marketing 1.0, which is characterized as product-oriented approach, to marketing
2.0, which is characterized as customer-oriented approach, to marketing 3.0, which
is characterized as value-focused approach, and to marketing 4.0, which is
characterized as virtual reality-oriented approach. The purpose of the study is
to explain the change from marketing 1.0, which is a traditional understanding
of marketing, to marketing 4.0, which is today’s digital understanding of
marketing within a conceptual framework. In addition, the differences between
these approaches and the integration of firms into the process will be
discussed
.      

References

  • Aldhaheri, A., Christian, B. (2013). How to Implement Marketing 2.0 Successfully. International Journal of Business and Social Science, 4 (10), 36-42.
  • Başyazıcıoğlu, H., N. ve Karamustafa, K. (2018). Marketıng 4.0: Impacts of Technologıcal Developments On Marketıng Actıvıtıes. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (KÜSBD), 8 (2), 621-640.
  • Choudhury, N. (2014). World Wide Web and Its Journey from Web 1.0 to Web 4.0, International Journal of Computer Science and Information Technologies, 5 (6), 8096-8100.
  • Çağlıyan, V., Şahin, E. ve Selek, N. (2018). Öğrencilerin Marka Farkındalığının, Marka İmajı ve Marka Güvenine Etkisi: Selçuk Üniversitesi, İİBF Örneği. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (40): 186-198.
  • Çetin, F., A. (2018). Pazarlama 4.0; Nesnelerin İnterneti Aracılığıyla Pazarlamaya Eklenen Yeni Bir Değer. Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science, 5 (26), 175-185.
  • Ertuğrul, İ., Deniz, G. (2018). 4.0 Dünyası: Pazarlama 4.0 ve Endüstri 4.0. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (1), 158-170.
  • Erragcha, N., Romdhane,V. (2014). New Faces of Marketing In The Era of The Web: From Marketing 1.0 To Marketing 3.0, Journal of Research in Marketing, 2 (2), 137-142.
  • Fucui, M., Dumıtrescu, L. (2018). From Marketıng 1.0 To Marketıng 4.0 – The Evolutıon Of The Marketıng Concept In The Context Of The 21st Century, International Conference Knowledge-Based Organızatıon, 24 ( 2), 43-48.
  • Frost, R., Fox, A., Strauss, J. (2018). E-Marketing. Taylor &Francis Group, Eighth Edition, Routledge, New York.
  • Jara, A., J., Parra, M., C., Skarmeta, A., F. (2012). Marketing 4.0: A new value added to the Marketing through the Internet of Things, 2012 Sixth International Conference on Innovative Mobile and Internet Services in Ubiquitous Computing, 852-857.
  • Jiménez-Zarco, A., I., Rospigliosi, A., Martínez-Ruiz, M., Izquierdo-Yusta, A. (2017). Marketing 4.0: Enhancing Consumer-Brand Engagement through Big Data Analysis, Chapter 5, 94-117.
  • Kotler, P., Kartajaya, H., Setıawan, I. (2010). Marketing 3.0, Published by John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey.
  • Leino, J. (2016). Social Customer Relationship Management - Maximizing Customer Relationships. Helsinki Metropolia University of Applied Sciences Bachelor of Business International Business and Logistics Thesis, 1-45.
  • Özata, N. (2017). Pazarlama 4.0 Gelenekselden Dijitale Geçiş. Optimist: İstanbul.
  • Rahayu, A., U., Herawaty, I., Rahmawati, N., Prafitriyani, A., S., Afini, A., P. (2018). Marketıng 4.0: A Dıgıtal Transformatıon In Pharmaceutıcal Industry To Reach Customer Brand Experıence, Jurnal Universitas Padjadjaran, 16(1), 80-85.
  • Solanki, M., Dongaonkar, A. (2016). A Journey of Human Comfort: Web 1.0 to Web 4.0, International Journal of Research and Scientific Innovation (IJRSI), 3 (9), 2321-2705Tarabasz, A. (2013). The Reevaluation of Communication in Customer Approach-Towards Marketing 4.0, International Journal of Contemporary Managament, 12 (4), 124-134.
  • Taş, B. ve Şeker, Ş., E. (2017). Nöropazarlama ve Yönetim Bilişim Sistemleri. YBS Ansiklopedi, 4 (2), 12-17. Toksarı, M. (2018). Küresel Rekabet Dünyasında Pazarlama 4,0’ın ve Gerçek Zamanlı Pazarlamanın (Real Time Marketing) İşletmelere Katmış Olduğu Değer. 5. Uluslararası Politik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Kongresi (ICPESS), 26-29 Ekim 2018.
  • Vassileva, B. (2017). Marketing 4.0: How Technologies Transform Marketing Organization, Óbuda University e-Bulletin, 7 (1), 47-56.
  • Wojciech, L. (2017). The Impact Of The Internet Of Thıngs On Value Added To Marketıng 4.0. MINIB, 26 ( 4), 187–204.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Business Administration
Journal Section Articles
Authors

Esma Durukal 0000-0001-8684-6311

Publication Date September 30, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 8 Issue: 3

Cite

APA Durukal, E. (2019). Pazarlama 1.0’dan Pazarlama 4.0’a Doğru Değişim. İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 8(3), 1613-1633. https://doi.org/10.15869/itobiad.549402

Journal of the Human and Social Science Researches is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).