Türkiye’de yaygın olarak kullanılan kırmızıbiber baharatı çiğ olarak kullanılabildiği için muhtemel patojen içeriği açısından incelenmelidir. Bu amaçla çalışmamızda, İstanbul’daki perakende marketlerden toplanan 50 farklı kırmızıbiber örneği (40 paketlenmemiş, 10 paketli) Salmonella spp. ve Aeromonas spp. varlığı açısından incelenmiştir. Aynı zamanda, şüpheli olmayan koloniler diğer enterik patojenler açısından test edilmiştir. Analiz sonuçları değerlendirildiğinde örneklerin %10’unda Aeromonas spp. bulunmasına rağmen hiçbir örnekte Salmonella spp.’ye rastlanmamıştır. Paketlenmemiş olarak satılan kırmızıbiber örneklerinin paketli örneklere oranla bakteriyolojik açıdan çok daha kirli olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, kırmızıbiber örneklerinde bakteriyolojik kontaminasyonun önlenmesi için üretim, işleme ve kullanım aşamaları sırasında daha iyi bir kontrolün gerekli olduğunu göstermektedir.
The red pepper spice, which has been widely used in Turkey, must be examined in terms of possible pathogen content because it can be eaten raw. Therefore, in the current study, a total of 50 red pepper samples (40 unpackaged, 10 packaged) from retail shops in Istanbul were bacteriologically analysed for the presence of Salmonella spp. and bacteria of the Aeromonas genus. At the same time, unsuspicious colonies were tested for the determination of other enteric pathogens. The following results were
recorded at the end of the analyses: although 10 % of the samples contained
Aeromonas
spp., none
of the samples were positive for
Salmonella
spp. It was observed that the unpackaged red pepper
samples were contaminated more than the packaged samples. The results obtained from the current
study demonstrated that a better control in all aspects of production, processing and usage is required to
prevent bacteriological contamination in the red pepper samples.
Red pepper Spices Salmonella spp. Aeromonas spp. EnterobacteriaceaeCorresponding Author: Ayten Kimiran-Erdem e-mail:kimiran@istanbul.edu.tr
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | May 12, 2014 |
Submission Date | May 12, 2014 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 72 Issue: 2 |