ABSTRACT
The present study was carried out to investigate the persistency of lactation milk yield and effects of some environmental factors on this characteristic in Brown Swiss cattle in Altınova State Farm. The same feeding and management program was applied to all the cattle. In the study, in terms of measurable environmental factors; the effects of lactation turn, year and season were determined. In the statistical analysis of data, least squares method for the determination of effects of environmental factors and contrast test for the comparisons of data were used in GLM procedure. In the Brown Swiss cattle, the results of persistency of lactation milk yield, which were estimated with P2:1, P3:1 and P3:2 models, were 91.93%, 59.91% and 64.46%, respectively. The effects of lactation turn and year on persistency of lactation estimated with P2:1 and P3:1 models (P<0.001), and lactation turn and season estimated with P3:2 model (P<0.001 and P<0.05) were found to be significant. Because of higher persistency level of young cows, by keeping young cows at their peak of lactation for longer intervals in the herd, the milk productivity of herd can be increased.
Key Words: Brown Swiss, persistency, environmental factors
ÖZET
ESMER SIĞIRLARIN SÜT VERİMİNDE DEVAMLILIK DÜZEYİ ÜZERİNE ETKİLİ BAZI FAKTÖRLER
Bu çalışma, Altınova Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen Esmer sığırların süt veriminin devamlılığına ait düzeylerin ve bunlar üzerindeki bazı çevre faktörlerinin etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmadaki hayvanlara ortak bir bakım ve besleme programı uygulanmıştır. Çalışmada etkisi ölçülebilir çevre faktörleri olarak laktasyon sırası, yıl ve mevsimin etkileri üzerinde durulmuştur. Verilerin istatistik analizlerinde, çevresel faktörlerin etki paylarının belirlenmesinde minimum kareler metodu ve bunların karşılaştırılmasında contrast-testi, GLM prosedürü kullanılarak yapılmıştır. Çalışmadaki Esmer sığırların P2:1, P3:1 ve P3:2 modellerine göre hesaplanan süt veriminin devamlılığı %91,93, %59,91 ve %64,46 olarak belirlenmiştir. P2:1 ve P3:1 modellerine göre hesaplanan süt veriminin devamlılığında laktasyon sırası ve yıl (P<0,001), P3:2 modeline göre ise laktasyon sırası ve mevsim (P<0,001 ve P<0,05), faktörlerinin önemli olduğu bulunmuştur. Genç hayvanların daha fazla devamlılık düzeyine sahip olmaları nedeniyle; sürüde genç sığırların bulundurulmaları ve laktasyonda en üst düzey verime ulaştıkları dönemin devamlılığının sağlanmasıyla, sürünün süt veriminin daha da arttırılabileceği görülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Esmer, persistensi, çevre faktörleri
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | November 14, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 38 Issue: 2 |