Sunulan çalışmada spermaya gliserolün farklı ısılarda eklenmesi ve spermanın farklı hızlarda
soğutulmasının, koçlarda donma sonrası spermatolojik özelliklere nasıl etkilediği araştırıldı. Üç-beş yaşlarında
10 baş Kıvırcık ırkı koçun spermaları alınarak pooling yapıldı ve sulandırılarak payetlerde donduruldu.
Spermanın tek aşamada (30°C) veya iki aşamada (30°C’de ve 5°C’de) sulandırılması ve 5°C’ye yavaş
( < 0.2°C/dakika) ve iki-kademeli (30°C’den 16°C’ye < 2°C/dakika ve 16°C’den 5°C’ye < 0.2/dakika) soğutma
tekniklerine göre 6 grup oluşturuldu: Sperma 30°C’de gliserol içermeyen sulandırıcı A ile sulandırıldı ve
5°C’ye yavaş (1. grup) ve iki-kademeli (2. grup) soğutuldu ve B sulandırıcısı ilave edildi. Yine sperma
30°C’de %2 gliserol içeren sulandırıcı A ile sulandırıldı ve 5°C’ye yavaş (3. grup) ve iki-kademeli (4. grup)
soğutuldu. Diğer gruplarda, sulandırma işlemi sulandırıcı A ve B ile 30°C’de tamamlandı ve 5°C’ye yavaş (5.
grup) ve iki-kademeli (6. grup) soğutuldu. Örnekler, ekilibrasyon sonrası payetlerde donduruldu.
Spermatolojik incelemeler (motilite, akrozomal ve toplam morfolojik bozukluklar), sulandırma sonrası (1.
aşama), 5°C’ ye soğutma sonrası (2. aşama), ekilibrasyon sonrası (3. aşama) ve eritme sonrası (4. aşama)
gerçekleştirildi.
Sunulan çalışmada (1) 1:1/2 sulandırma oranında 30°C’den 5°C’ye soğuma aşamasında ortamda
gliserol varlığının, eritme sonrası motiliteye zarar verdiği, (2) bu zararın iki-kademeli soğutma tekniği ile
azaldığı sonuçlarına varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | November 26, 2012 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 33 Issue: 1 |