ABSTRACT
This study was carried out to investigate some fattening and slaughter characteristics in intensive conditions of Brown Swiss young bulls in a private farm in Southeastern Anatolia Region. The young bulls in the study were grouped in four groups according to their initial fattening weights (176-225 kg, 226-275 kg. 276-325 kg and 326-400 kg). In terms of the environmental factors, the effects of initial fattening weight group and season were investigated. To determine the effects of environmental factors on fattening traits, general linear model (GLM) procedure was used. The young bulls had a least square mean (LSM) of 275.0 kg initial fattening weight and they reached to a LSM of 515.6 kg final weight at the end of the fattening for 180 days. The daily live weight gain during fattening was 1336 g. The effect of beginning to fattening season on total live weight gain in fattening was found to be significant. The dressing percentage of Brown Swiss young bulls were 58.6% and the effects of slaughter weight on dressing percentage were not found significant.
Keywords: Brown Swiss, fattening and slaughter characteristics, initial fattening weight, season
ESMER IRK DANALARIN ENTANSİF KOŞULLARDAKİ BAZI BESİ VE KESİM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR
ÖZET
Bu araştırma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde entansif koşullarda üretim yapan özel bir işletmedeki Esmer ırkı danaların bazı besi ve kesim özelliklerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma kapsamında danalar besi başlangıç ağırlıklarına göre 176-225 kg. 226-275 kg, 276-325 kg ve 326400 kg arası olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Araştırmada çevre faktörü olarak besi başlangıç ağırlığı grubu ve mevsimin etkileri incelenmiştir. Besi özellikleri üzerine çevresel faktörlerin etkisini belirlemek amacıyla general linear model (GLM) prosedürü uygulanmıştır. Besi başında 275.0 kg minimum kareler ortalamasına (LSM) sahip olan tüm danalar 180 günlük besi sonunda 515.6 kg LSM'e ulaşmışlardır. Çalışmada, besi süresince günlük canlı ağırlık artışı 1336 g olarak elde edilmiştir. Besi başlangıç mevsiminin, beside toplam canlı ağırlık kazancı üzerine etkisi önemli bulunmuştur. Esmer ırk danaların karkas randımanı %58.6 olarak elde edilmiş ve kesim ağırlığının karkas randımanı üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler: Esmer, besi ve kesim özellikleri, besi başlangıç ağırlığı, mevsim
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 8, 2013 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 31 Issue: 1 |