Abstract
One of the most important two factors enabling economical cattle production is the cheapest maintenance of the stock until productivity and the other is economically obtaining and use of necessities. This study was conducted to investigate the effects of starting time to feed the early-weaned calves with dry hay on development.
The material of the study was 50 Holstein male calves reared at the same company, all at same age and single calves of primiparous heifers. Group A did not receive hay during 60 days. Group B has started to have hay at the 35th day and Group C at the 4th day of the study. The calves were weaned simultaneously (35th day} and all fed with the same ration. The data was evaluated statistically by Duncan test.
The birth, weaning and 60th day live weight total live weight increase and food consumption were investigated during the study and no statistical importance was observed among the groups. These results showed that the starling time to dry hay has no importance. However, when the calves were evaluated according to their live weight increase and food consumption. Group B calves, which have started to receive hay after the 35th day, have developed none economically.
Key words: Holstein, calf, weaning, dry hay.
FARKLI DÖNEMLERDE RASYONLANNA KURU OT İLAVE EDİLEN BUZAĞILARIN BÜYÜME ÖZELLİKLERİ
Özet
Sığır yetiştiriciliğinde ekonomik üretimi sağlayan en önemli iki faktörden birincisi, üretim materyalinin, üretime başlayıncaya kadar daha ucuza mal edilmesi, ikincisi de üretim için gerekli girdilerin daha ekonomik olarak sağlanması ve kullanılmasıdır. Bu çalışma, erken sütten kesme sisteminde yetiştirilen buzağılara kuru ol verilmeye başlama zamanının, gelişme üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.
Araştırmada materyal olarak, özel bir işletmede yetiştirilen ve aynı dönemde ilk doğumunu yapan ineklerden elde edilen, tek doğmuş 50 Siyah-Alaca erkek buzağı kullanılmıştır. Çalışmada. Grup A'ya 60 gün boyunca hiç kuru ot verilmemiş. Grup B'ye 35. günden ve Grup C'ye 4. günden itibaren kuru ot verilmiştir. Buzağılar aynı dönemde (35. günde) sütten kesilmiş ve aynı rasyonla beslenmiştir. Elde edilen verilerin istatistik analizlerinde Duncan testi kullanılmıştır.
Çalışmada buzağıların doğum, sütten kesim ve 60. gün canlı ağırlıkları, toplam canlı ağırlık artışı ve yem tüketimleri incelenmiş, gruplar arasındaki farklılıkların istatistik bakımından önem taşımadığı bulunmuştur. Bu sonuçlar, kuru ot vermeye başlama zamanının önemli olmadığını göstermiştir. Ancak, gruplardaki buzağılar, canlı ağırlık artışları ve yem tüketimlerine göre değerlendirildiğinde, 35. günden sonra kum ot verilmeye başlanan Grup B'deki buzağıların, daha ekonomik olarak büyütüldüğü belirlenmiştir
Anahtar kelimeler: Siyah-Alaca, buzağı, sütten kesim, kuru ot.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | March 27, 2013 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 30 Issue: 1 |