Özet
Bu araştırma, farklı düzeylerde balık unu içeren broyler diyetlerine ilave edilen sodyum bikarbonatın broyler performansına etkisi ve katı midedeki makroskobik ve mikroskobik değişikliklerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Toplam 164 adet broyler civcivi 3x2 faktoriyel deneme düzeninde gruplanmıştır. Bir günlük civcivler önce %3, 6 veya 9 oranında balık unu içeren rasyon hazırlanarak 3 deneme grubuna ayrılmış ve ikinci olarak her grup %0.2 tuz veya sodyum bikarbonat ilave edilmiş iki alt gruba ayrılmıştır. Denemenin sonunda broyİerlerin canlı ağırlıkları 5.grup (2646.94 g) ve ö.grup (2717.22 g)'da diğerlerine göre yüksek bulunmuştur (p<0.05). Katı midenin makroskobik incelenmesinde erozyon gözlenmedi. Tüm örneklerin mikroskop altında yapılan incelemesinde ise koilin tabakası, tunica mukoza ve tunica muskularis tabakalarının normal yapı özelliği gösterdiği görülmüştür.
Bu araştırmanın sonucunda, broyler diyetlerinde %3, 6 veya 9 oranında bulunan balık unu ile %0.2 tuz veya sodyum bikarbonatın broyler performansında bir olumsuzluğa ve 7, 15 ve 49 günlük civcivlerin katı midelerinde makroskobik ve mikroskobik bir bozukluğa neden olmadığı sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Balık unu, sodyum bikarbonat, broyler performansı, katı mide.
THE EFFECT OF SODIUM BICARBONATE IN BROILER DIETS CONTAINING DIFFERENT LEVELS OF FISH MEAL ON BROILER PERFORMANCE AND MACROSCOPIC OR MICROSCOPIC CHANGES IN GIZZARD
Summary
This study was designed to investigate the effect of sodium bicarbonate in broiler diets containing different levels of fish meal on broiler performance and macroscopic or microscopic changes in gizzard. A total of 164 broiler chicks were in a 3x2 factorial design. Day old chicks were firstly separated into 3 treatment groups fed 3, 6 or 9% fish meal supplemented diets and secondly each group were separated two subgroups taking diets added 0.2% salt or sodium bicarbonate.
At the end of the experiment, the live weights of broilers in fifth (2646.94 g) and sixth (2717.22 g> groups were higher than in the other groups (p<0.05). We did not observed any erosion in gizzard after macroscopic examination. In microscopic examinations of all samples coilin, tunica mucosa and tunica muscularis layers indicated normal tissue features.
In a result of this study, it was concluded that 3, 6 or 9% fish meal and 0.2% salt or 0.2% sodium bicarbonate in broiler diets did not lead to any decrease in broiler performance and a macroscopic or microscopic deformation in gizzard of 7, 15 and 49 day old chicks.
Key Words : Fish meal, sodium bicarbonate, broiler performance, gizzard.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 10, 2013 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 28 Issue: 1 |