Özet:
Çalışmada, Bursa'da market ve semt pazarlarında satışa sunulan karabiber, kimyon, acı toz kırmızı biber, tatlı toz kırmızı biber, acı pul kırmızı biber, tarçın, sumak, tavuk baharatı, kişniş, zencefil gibi baharatlar ile kekik, nane, reyhan, biberiye gibi çeşni verici ot çeşitlerinden oluşan toplam 105 adet örnek Bacillus cereus (B. cereus) varlığı yönünden incelenmiştir.
Ambalajlı olarak satışa sunulan baharatlarda ortalama B. cereus sayısı; karabiberde 8.5x105 kob/g. kimyonda 4.8x102 kob/g, acı toz kırmızı biberde 2.9x105 kob/g, acı pul kırmızı biberde 7.7x104 kob/g, tavuk baharatında 3.9x102 kob/g. tarçında 8.8x102 kob/g düzeyinde bulunmuştur. Açık olarak satılan örneklerde ortalama B. cereus sayısı; karabiberde 1.6x104 kob/g, kimyonda 9.8x102 kob/g, acı toz kırmızı biberde 3.1 x105 kob/g, acı pul kırmızı biberde 2.2x105 kob/g, tatlı toz kırmızı biberde 3.3x105 kob/g, sumakta 3.2x102 kob/g, zencefilde 3.1x104 kob/g, kişnişte 1.1x103 kob/g seviyesinde tespit edilmiştir.
Ambalajlı kekik, nane ve reyhandaki orlalama B. cereus sayılan: sırasıyla 4.0x102 kob/g, 1.3x104 kob/g ve 9.8x102 kob/g idi. Açık kekik ve nane Örneklerinde ortalama B. cereus sayıları; 4.6x103 kob/g ve 2.9x104 kob/g düzeyinde bulunmuştur. Biberiye örneklerinde ise B. cereus saptanamamıştır.
Anahtar Kelimeler: Bacillus cereus, baharatlar, çeşni verici otlar.
PREVALENCE OF BACİLLUS CEREUS İN SPİCES AND HERBS MARKETED İN BURSA
Summary:
In this study, a total of 105 samples, composed of a variety of spices, such as black pepper, cummin, ground hot red pepper, ground sweet red pepper, flaked hot red pepper, cinnamon, sumac, chicken spice mix, coriander and ginger; and a variety of herbs such as thyme, mint, basil and rosemary, offered for sale in the markets and district bazaars in Bursa were examined for the presence of Bacillus cereus.
In the spices sold in package, mean B. cereus counts were found as 8.5x103 cfu/g in black pepper. 4.8x102 cfu/g in cummin, 2.9x105 cfu/g in ground hot red pepper, 7.7x 101 cfu/g in flaked hot red pepper, 3.9x 102 cfu/g in chicken spice mix and 8.8x 102 cfu/g in cinnamon. In the samples sold without package, mean B. cereus counts were determined as 1.6x I04 cfu/g in black pepper, 9.8x 104 cfu/g in cumin, 3.1x105 cfu/g in ground hot red pepper, 2.2x105 cfu/g in Raked hot red pepper, 3.3x105 cfu/g in ground sweet red pepper, 3.2x102 cfu/g in sumac, 3.1x104 cfu/g in ginger and 1.1x103 cfu/g in coriander.
Mean B. cereus counts in packaged thyme, mini and basil were 4.0x102 cfu/g, 1,3x 104 cfu/g and 9.8x102 cfu/g, respectively. Mean B. cereus counts thyme and mint samples without package were found as 4.6x103 cfu/g and 2.9x102 cfu/g, B. cereus could not be detected in rosemary samples.
Key Words: Bacillus cereus, spices, herbs.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 2, 2013 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 28 Issue: 2 |