Autism Spectrum Disorder (ASD), which emerges from the first years of life, is a neurodevelopmental disorder that manifests itself with inadequacy in social communication, repetitive restricted behaviors, and restricted areas of interest. The main risk factors for autism spectrum disorder are genetic and environmental factors. Various eating disorders occur in individuals with autism, depending on food choices. Therefore, healthy nutrition has an important role for individuals in autism spectrum disorder. Healthy nutrition and diet treatments in autism spectrum disorder significantly reduce the symptoms of autism spectrum disorder and the rate of attacks of individuals. However, some foods should be avoided by individuals with autism spectrum disorders. If avoidable foods are consumed, the symptoms of autism spectrum disorder reappear due to malnutrition. In individuals with autism spectrum disorder, eating disorders due to picky eating, gastrointestinal system diseases, and diseases caused by insufficient and balanced intake of nutrients are treated with nutrition. Various nutritional treatments and diets are applied to reduce the symptoms of autism spectrum disorder and to minimize the attacks of individuals with autism spectrum disorder. Among these diets, the most commonly used, the most well-known and the most effective on autism spectrum disorder is the gluten-free and casein-free diet. This review was written about what autism spectrum disorder is and how nutrition should be in autism spectrum disorder. In this review, general and detailed information about autism spectrum disorder is given. In addition, the effects of nutritional treatments applied in autism spectrum disorder on the symptoms of autism spectrum disorder and whether the applied nutritional treatments affect the symptoms of autism spectrum disorder are discussed.
Yaşamın ilk yıllarından itibaren ortaya çıkan Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), sosyal iletişimde yetersizlik, tekrarlayıcı kısıtlı davranışlar ve kısıtlı ilgi alanlar ile kendini gösteren bir nörogelişimsel bozukluktur. Otizm spektrum bozukluğunun başlıca risk faktörleri genetik ve çevresel faktörlerdir. Otizmli bireylerde besin seçimine bağlı olarak çeşitli yeme bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle otizm spektrum bozukluğunda sağlıklı beslenme bireyler için önemli bir role sahiptir. Otizm spektrum bozukluğunda sağlıklı beslenme ve diyet tedavileri otizm spektrum bozukluğunun semptomlarını ve bireylerin atak geçirme oranını önemli ölçüde azaltmaktadır. Ancak bazı besinlerden otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin kaçınması gerekmektedir. Eğer kaçınılması gereken besinler tüketilirse, otizm spektrum bozukluğunun semptomları yanlış beslenmeye bağlı olarak tekrar ortaya çıkmaktadır. Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde seçici yemek yemeye bağlı olarak ortaya çıkan yeme bozukluğu, gastrointestinal sistem hastalıkları, besin öğelerinin yeterli ve dengeli alınmaması sonucu ortaya çıkan hastalıklar beslenme ile tedavi edilmektedir. Otizm spektrum bozukluğunun semptomlarını azaltmak ve otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin atak geçirmelerini en aza indirmek için çeşitli beslenme tedavileri ve diyetler uygulanmaktadır. Bu diyetler arasında en sık kullanılanı, en bilineni ve otizm spektrum bozukluğunun üzerinde en etkili olanı ise glütensiz ve kazeinsiz diyettir. Bu derleme otizm spektrum bozukluğu nedir ve otizm spektrum bozukluğunda beslenmenin nasıl olması gerektiği hakkında yazılmıştır. Bu derlemede otizm spektrum bozukluğu hakkında genel ve detaylı bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca otizm spektrum bozukluğunda uygulanan beslenme tedavilerinin otizm spektrum bozukluğunun semptomları üzerinde ne kadar etkisinin olduğu ve uygulanan beslenme tedavilerinin otizm spektrum bozukluğunun semptomlarını etkileyip etkilemediği ele alınmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2022 |
Submission Date | April 8, 2022 |
Acceptance Date | June 1, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.