A balanced and adequate diet is essential for a healthy life. Studies have shown a link between non-communicable diseases and nutrition. Cancer is a global health problem and is recognised as the second leading cause of death worldwide. Epidemiological studies have shown that a large proportion of cancers are related to lifestyle and diet. In order to prevent cancer and increase the success rate of treatment, it is important to investigate the relationship between cancer and diet. Nutrigenetics studies diet at the gene level and focuses on the interaction of nutrients with genes. The role of diet in cancer development and epigenetic changes in cancer make the relationship between nutrigenetics and cancer interesting. The protective and therapeutic effects of micronutrients and some bioactive food constituents on cancer have been demonstrated by in vivo and in vitro studies. Dietary effects on cancer can be observed through changes in DNA methylation, apoptosis, autophagy and gene expression. The aim of this review is to evaluate and present the mechanisms of action of some essential micronutrients (vitamin A, vitamin C, vitamin D), polyphenols (epigallocatechin-3-gallate, curcumin, resveratrol, genistein) and some macronutrients (polyunsaturated fatty acids) in the prevention and/or treatment of different types of cancer.
Sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilmesi için dengeli ve yeterli beslenmek elzemdir. Yapılan çalışmalar neticesinde, bulaşıcı olmayan hastalıklar ve beslenme arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Kanser, küresel sağlık sorunlarından biridir ve dünya çapında ikinci önde gelen ölüm nedeni olarak kabul edilir. Epidemiyolojik çalışmalarda, kanserin büyük bir kısmının yaşam tarzı ve diyet ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Kanserin önlenmesi ve tedavi sürecindeki başarı oranının arttırılması açısından, kanser ve beslenme ilişkisinin incelenmesi önem arz etmektedir. Nütrigenetik, beslenmeyi gen düzeyinde inceler ve besinlerin genler üzerindeki etkileşimine odaklanır. Beslenmenin kanser gelişimindeki rolü ve kanserde gerçekleşen epigenetik değişiklikler, nütrigenetik ve kanser arasındaki ilişkiyi ilgi çekici kılmaktadır. Mikro besin öğeleri ve bazı biyoaktif gıda bileşenlerinin kanser üzerindeki koruyucu ve terapotik etkileri, yapılan in vivo ve in vitro çalışmalarla ortaya konulmuştur. Beslenmenin, kanser üzerindeki etkileri DNA metilasyonu, apoptoz, otofaji, gen ekspresyonundaki değişiklikler ile gözlemlenebilmektedir. Bu derlemenin amacı, nütrigenetik açıdan bazı temel mikro besin ögelerinin (A vitamini, C vitamini, D vitamini), polifenollerin (epigallokateşin-3-gallat, kurkumin, resveratrol, genistein) ve bazı makro besin ögelerinin (çoklu doymamış yağ asitleri) farklı kanser türlerinin önlemesinde ve/veya tedavisinde sahip olabileceği etki mekanizmalarını değerlendirmek ve sunmaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutritional Science, Nutrigenomics and Personalised Nutrition, Nutrition and Dietetics (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2023 |
Submission Date | August 14, 2023 |
Acceptance Date | October 18, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 5 Issue: 1 |
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License.