In this study, the honeylocust bean fracture was used as an additive for corn silage for 60 days of silage period. Nutrient composition, fermentation parameters, in vitro fermentation values and aerobic stability of the silages were investigated. The dry matter contents of the silages ranged from 23.66 to 25.73%. Crude ash contents varied between 11.01 and 14.77%and crude protein contents between 7.29 and 8.09%. The ADF and NDF contents of the silages were found as 12.97-14.82% and 23.74-26.87%, respectively. The pH of the silages ranged from 3.61 to 3.80 and was lower than the required pH values. Depending on the additive doses, the fleig scores of the silages were calculated between 87.47 and 93.46. When in vitro fermentation parameters of the silages were investigated, the net gas productions varied between 34.62 and 36.2ml, and the methane production percentages changed between 16.90-17.87. With the increase of the additive dose, the metabolic energy content of the silages increased from 7.68 to 8.36. And, their aerobic stability was brought forward in direct relation to the sugar content, that is, it was observed that they deteriorated earlier than the control group.
Bu çalışmada mısır silajına katkı maddesi olarak yemlik keçiboynuzu kırığı kullanılmıştır. 60 günlük silolama sonucunda oluşan silajların besin madde kompozisyonu, fermantasyon parametreleri ve in vitro fermantasyon değerleri ve aerobik stabilitesi incelenmiştir. Oluşan silajların kuru madde içerikleri %23.66 ile 25.73 arasında bulunmuştur. Ham kül içerikleri %11.01 ile 14.77 ve ham protein içerikleri %7.29-8.09 arasında bulunmuştur. Silajların ADF ve NDF içerikleri sırasıyla %12.97-14.82 ve 23.74-26.87 tespit edilmiştir. Silajların pH’ları 3.61 ila 3,80 arasında bulunmuş ve olması gereken pH değerlerinden düşük bulunmuştur. Katkı dozlarına bağlı olarak silajların fleig skorları 87.47 ile 93.46 arasında hesaplanmıştır. Silajların in vitro fermantasyon parametreleri incelendiğinde net gaz üretimleri 34.62 ile 36.2 ml arasında değişmiş olup metan üretim yüzdeleri 16,90-17.87 arasında değişmiştir. Katkı dozunun artması ile oluşan silajların metabolik enerji içerikleri 7.68 den 8.36 yükselmiştir. Katkı dozunun artması ile içermiş olduğu şeker oranı ile doğrudan alakalı olarak aerobik stabiliteleri öne çekilmiş yani kontrol grubuna göre daha erken bozulduğu görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Submission Date | April 24, 2022 |
Acceptance Date | June 2, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 5 Issue: 1 |