In this study, it was aimed to evaluate the effects of beta vinasse obtained as a by-product of molasses added to egg quail rations on performance and egg quality. In the experimental study, 180 8-week-old Japanese quails were equally divided into three groups (5 subgroups, 12 quails in each group), 60 in each group. Trial groups, respectively; The control group without additives to the basal ration based on corn and soybeans was formed as 15 g / kg (1,5%) beta vinasse addition - Trial Group I, 30 g / kg (3%) beta vinasse addition - Trial Group II. At the end of the study, there were no statistically significant differences in the values of performance related parameters such as feed consumption, egg yield, egg weight and feed utilization rate (P> 0,05). When looking at egg quality parameters, significant differences (P <0,001) were detected in egg shell thickness and egg shell breaking strength, while no significant difference was found in the control and experimental group data in the parameters of egg shape index, egg yellow color and haugh unit (P> 0,05). Egg shell thickness and eggshell breaking strength were measured at higher values in experimental group egg samples. As a result, we can say that the addition of beta vinasse to egg quail diets has an improving effect on egg shell quality.
Bu çalışmada, melastan elde edilen bir fermantasyon ürünü olan beta Vinasın yumurtacı bıldırcın rasyonlarında kullanımının performans ve yumurta kalitesi üzerine olan etkilerini değerlendirmek amaçlandı. Araştırmada, 180 adet 8 haftalık yaşta Japon bıldırcını, her grupta 60 adet hayvan olacak şekilde üç gruba ayrıldı (5 alt grup her grupta 12 bıldırcın). Deneme grupları sırasıyla; mısır ve soya temeline dayalı bazal rasyona sırasıyla %0 (Kontrol), % 1,5 (15 g/kg) (Deneme I) ve % 3 (30 g/kg) (Deneme II) beta vinas eklenen gruplardan oluşturuldu. Araştırma sonunda, yem tüketimi, yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve yemden yararlanma oranı gibi performansa ilişkin parametre değerlerinde istatistiki açıdan önemli farklılıklar tespit edilmedi (P>0,05). Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında rasyona beta vinas katkısı yumurta kabuk kalınlığı ve yumurta kabuk direncini önemli düzeyde iyileştirdi (P<0,001). Buna karşın yumurta şekil indeksi, yumurta sarı rengi ve haugh birimi parametrelerinde önemli bir farklılık saptanmadı (P>0,05). Sonuç olarak beta vinasın her iki dozunun da yumurtacı bıldırcınların yumurta kabuk kalitesinde iyileştirici etkiye sahip olduğu belirlendi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2021 |
Submission Date | November 30, 2020 |
Acceptance Date | January 29, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 6 Issue: 1 |