Bu çalışmada, suda eriyen C vitamini ile yağda eriyen E vitamininin canlı doğuran balık türlerinden lepistes, Poecilia reticulata (Peters, 1860) türünün büyümeleri üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Kontrol yemi içerisinde Vitamin C ve E katkı maddeleri bulunmaz iken, diğer yem gruplarında nişasta miktarı değiştirilerek kimyasal yapı değiştirilmeksizin farklı miktarlarda Vitamin C (100, 500, 1000 mg/kg) ve vitamin E (75, 150, 300 mg/kg) ilavesi ile 16 adet deneme yemi hazırlanmıştır. Denemede yemindeki vitamin C ve E miktarları artış gösterdikçe lepistes yavrularının büyüme parametreleri de artış göstermiştir (P<0.05). Ayrıca 3 aylık deneme sonunda 16. Gruptaki balıklar tamamen cinsi olgunluğa erişmiş ve yavru vermişlerdir.
Bu araştırmada elde edilen sonuçlara göre, yemlere ilave edilen vitamin C ve E miktarları arttıkça yavruların büyümelerinde ve yaşama oranlarında artış olduğu tespit edilmiştir.
This study was carried out to find the effects of water-soluble vitamin C and fat-soluble vitamin E on the growth of both guppies, Poecilia reticulata (Peters, 1860), a kind of live-bearing species. The control feed did not contain vitamins C and E, while the other 15 experimental feeds were prepared by changing the amount of starch, without altering the chemical structure, and adding vitamin C (100, 500, 1000 mg/kg) and vitamin E (75, 150, 300 mg/kg) in various levels. At the end of the trial had an ascending amount of both vitamin C and E in the diet and resulted with an increase in the developmental parameters in the offspring of guppies (p<0.05). In addition after a three month trial the group 16 of guppies had reached maturity, and juvenile.
According to the results of this study, there is an increase in growth and survival of fry as the amount of vitamin C and E added in feed increases.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2021 |
Submission Date | January 18, 2021 |
Acceptance Date | March 24, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 6 Issue: 2 |