Doğal yenilebilir mantarların Dünya’nın birçok ülkesinde geleneksel anlamda besin ve ilaç olarak kullanılıldığı uzun zamandan beri bilinen bir konudur. Morchella esculenta (L.) Pers (kuzu göbeği) tıbbi kullanım ve besin değeri açısından son derece değerli bulunmaktadır. Günümüze kadar yapılan birçok bilimsel çalışmaya göre makro fungusların antiviral, antibakteriyal, antiprotozoal ve antifungalözellik gösteren çeşitli kimyasal bileşiklere sahip olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada Kırşehir ili ve ilçelerinden toplanan Kuzu Göbeği mantarlarının 18S rRNA ve ITS gen bölgeleri çoğaltılarak moleküler olarak tanımlamaları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, bu mantarlarının etanol, metanol ve sulu ekstraklarının antimikrobiyal etkileri çeşitli mikroorganizmalar üzerinde agar kuyucuk yöntemi ile araştırılmıştır. Son olarak, etkili bulunan ekstraktların Minimal İnhibisyon Konsantrasyon (MIC, MIK) değerleri Broth Dilüsyon metodu kullanılarak belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda en etkili ekstraktın etanol ekstraktı olduğu ve Pseudomonas aeruginosa ATCC43288 üzerine oldukça etkili olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda etanol ve metanol ekstraktlarının Candida albicans ATCC60193 üzerinde de etkili olduğubelirlenmiştir. Elde edilen verilere göre, Kırşehir ilinden toplanan Morchella esculenta mantarının etanol ve metanol ekstraktlarının gram pozitif, gram negatif ve mayalara karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, M. esculenta mantarının antibakteriyel ve antifungal potansiyeli bakımından dikkate değer olduğu görülmektedir.
Antimikrobiyal Aktivite Kuzu Göbeği Moleküler Karakterizasyon Morchella esculenta (L.) Pers
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
FEF.A4.19.007
It has been known for a long time that natural edible mushrooms have been used traditionally as food and medicine in many countries of the world. Morchella esculenta (L.) Pers (belly) is extremely valuable in terms of medicinal use and nutritional value. According to many scientific studies performed to date, macro fungi are known to have various chemical compounds showing antiviral, antibacterial, antiprotozoal, and antifungal properties. In this study, lamb belly mushrooms collected from Kırşehir province and its districts were molecularly identified using amplification of 18S rRNA and ITS gene regions. In addition, the antimicrobial effects of ethanol, methanol and aqueous extracts of these mushrooms were investigated by using the agar well method against various microorgan-isms. Finally, Minimal Inhibition Concentration (MIC, MIK) values of the effective extracts were determined using the Broth Dilution method. As a result of the studies, it has been determined that the most effective extract is ethanol extract and it is highly effective against Pseudomonas aeruginosa ATCC43288. It has also been determined that ethanol and methanol extracts are effective against Candida albicans ATCC60193. According to the data obtained, it was determined that the ethanol and methanol extracts of Morchella esculenta mushrooms collected from Kırşehir province were effective against gram positive, gram negative and yeast. Consequently, M. esculenta mushroom appears to be notable for its antibacterial and antifungal potential.
FEF.A4.19.007
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | FEF.A4.19.007 |
Publication Date | March 20, 2021 |
Submission Date | October 10, 2020 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 7 Issue: 1 |
As of 2024, JARNAS is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Licence (CC BY-NC).