This study was conducted to determine the common animal feeding practices as well as types of feeds used in the cattle enterprises located in the central county of Erzincan province. For this purpose, data were obtained by conducting a face to face survey with 401 dairy cattle breeders. Percentages of the enterprises which moved their animals to pasture in March, April, May and June were respectively 2.6%, 56.7%, 39.3% and 1.3%. Cattle breeders tended generally to buy concentrate feed from feed mills, while majority of them (74.8%) grew forage crops in their own enterprises. The most commonly used roughage types were wheat-barley straw (95.8%), alfalfa hay (78.1%) and meadow hay (52.1%), while crushed barley (92.0%), wheat bran (78.6%), dairy cattle feed (68.3%) and cattle fattening feed (50.6%) were prominent as concentrate feeds. It was also determined that feeds in the majority of the enterprises (97.5%) were distributed to animals by hand. Data regarding weaning age of calves indicated that 0.6% of the enterprises weaned their calves at one month of age, 10.9% at two months of age, 79.7% at three-four months of ages, 5.4% at five-six months of ages and 3.4% at seven months of age or older. In conclusion, the awareness of the breeders about updated cattle feeding practices and especially for silage corn planting as well as usage of maize silage for nutrition of animals must be increased and the incentives and financial supports in this respect has to be raised for profitable cattle husbandry in central county.
Bu araştırma, Erzincan ili merkez ilçede yer alan büyükbaş hayvan işletmelerinde yaygın olan hayvan besleme uygulamaları ile kullanılan yem çeşitlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 401 süt sığırı yetiştiricisi ile yüz yüze anket yapılarak veriler elde edilmiştir. Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında hayvanlarını meraya çıkaran işletmelerin oranları sırasıyla %2,6, %56,7, %39,3 ve %1,3'tür. Sığır yetiştiricileri genellikle yem fabrikalarından kesif yem satın alma eğilimindeyken, çoğunluğu (%74,8) kendi işletmelerinde yem bitkisi yetiştirmektedir. En sık kullanılan kaba yem türleri buğday-arpa samanı (%95,8), yonca samanı (%78,1) ve çayır samanı (%52,1) iken konsantre yem olarak ezilmiş arpa (%92,0), buğday kepeği (%78,6), süt sığırı yemi (%68,3) ve büyükbaş besi yemi (%50,6) öne çıkmıştır. Ayrıca, işletmelerin büyük çoğunluğunda (%97,5) yemlerin elle hayvanlara dağıtıldığı da saptanmıştır. Buzağıların sütten kesilme yaşlarına ilişkin veriler işletmelerin %0,6'sının buzağılarını bir aylıkken, %10,9'unun iki aylıkken %79,7'sinin üç-dört aylıkken, %5,4'ünün beş-altı aylıkken ve %3,4'ünün yedi aylıkken veya daha büyük yaşta sütten kestiğini göstermiştir. Sonuç olarak, yetiştiricilerin güncellenmiş büyükbaş hayvan besleme uygulamaları ve özellikle silajlık mısır ekiminin yanı sıra hayvanların beslenmesinde mısır silajının kullanımı konusunda farkındalığın artırılması ve bu konuda merkez ilçede karlı büyükbaş hayvancılığa yönelik teşvik ve mali desteklerin artırılması gerekmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 30, 2021 |
Publication Date | December 27, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 4 Issue: 2 |
Indexed by: