Research Article
BibTex RIS Cite

Feed Usage and Cattle Feeding Practices in Cattle Enterprises in the Eastern Anatolia Region: Case of Central County of Erzincan Province

Year 2021, Volume: 4 Issue: 2, 136 - 152, 27.12.2021
https://doi.org/10.51970/jasp.1016994

Abstract

This study was conducted to determine the common animal feeding practices as well as types of feeds used in the cattle enterprises located in the central county of Erzincan province. For this purpose, data were obtained by conducting a face to face survey with 401 dairy cattle breeders. Percentages of the enterprises which moved their animals to pasture in March, April, May and June were respectively 2.6%, 56.7%, 39.3% and 1.3%. Cattle breeders tended generally to buy concentrate feed from feed mills, while majority of them (74.8%) grew forage crops in their own enterprises. The most commonly used roughage types were wheat-barley straw (95.8%), alfalfa hay (78.1%) and meadow hay (52.1%), while crushed barley (92.0%), wheat bran (78.6%), dairy cattle feed (68.3%) and cattle fattening feed (50.6%) were prominent as concentrate feeds. It was also determined that feeds in the majority of the enterprises (97.5%) were distributed to animals by hand. Data regarding weaning age of calves indicated that 0.6% of the enterprises weaned their calves at one month of age, 10.9% at two months of age, 79.7% at three-four months of ages, 5.4% at five-six months of ages and 3.4% at seven months of age or older. In conclusion, the awareness of the breeders about updated cattle feeding practices and especially for silage corn planting as well as usage of maize silage for nutrition of animals must be increased and the incentives and financial supports in this respect has to be raised for profitable cattle husbandry in central county.

References

  • Akkuş, Z., 2009. Konya İlindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Arıkan, R., 2007. Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama. Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti. ISBN:975-8784-35-8, Ankara.
  • Bakır, G., Demirel, M., 2001. Van İli ve İlçelerindeki Sığırcılık İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Hayvan Besleme Alışkanlıkları. YYÜZF Tarım Bilimleri Dergisi 11(1): 29-37.
  • Bakır, G., Han, F., 2014. Yalova İlindeki Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Özelliklerini Etkileyen Faktörler: Yem ve Besleme Alışkanlıkları. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1, 55-62.
  • Bakır, G., Kibar, M., 2019. Muş İlinde Büyükbaş Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Besleme Özellikleri. International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 1(1): 61-68.
  • Bayraktar, H., Uğurlu, N., Yılmaz, A. M., 2010. Bitlis İli Ahlat ve Adilcevaz İlçeleri Süt Sığırı İşletmelerinde Barınakların Değerlendirmesi. Selçuk Tarım Gıda Bilim Dergisi, 24 (2):17-22.
  • Bogdanovic, V., Dedovic, R., Perisic, P., Stanojevic, D., Petrovic, M.D., Trivunovic, S., Kucevic, D., Petrovic, M. M., 2012. An Assessment of Dairy Farm Structure and Characteristics of Dairy Production Systems in Serbia. Biotechnology in Animal Husbandry, 28(4):689-696.
  • Boyar, S., Yumak, H., 2000. Isparta ve Burdur İlleri Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Kaba ve Karma Yem Mekanizasyon Düzeyi, Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. YYÜZF Tarım Bilimleri Dergisi 10(1):11-18.
  • Çapadağ, M., 2017. Erzurum İli Yakutiye İlçesi Büyükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Daş, A., İnci, H., Karakaya, E., Şengül, A.Y., 2014. Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Bağlı Sığırcılık İşletmelerinin Mevcut Durumu. TTDB Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(3):421-429.
  • Demir, P., Aksu Elmalı, D., Işık, S., Tazegül, R., Ayvazoğlu, C., 2013. Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinde Yem Kullanımı ve Hayvan Besleme Alışkanlıklarının Ekonomik Önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 8(3):229-236.
  • Diler, A., Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Güler, O., Avcı, M., 2016. Erzurum İli Hınıs İlçesi Sığırcılık İşletmelerinde Sığır Besleme Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31(1):149-156.
  • Diler, A., Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Güler, O., 2018. Erzurum İli Narman İlçesi Sığır Yetiştiricilerinin Sığır Besleme Tercihleri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(1):341-349.
  • Dou Z, Galligan D. T., Ramberg J. C. F., Meadows, C., Ferguson, J. D., 2001. A Survey of Dairy Farming in Pennsylvania: Nutrient Management Practices and Implications. Journal of Dairy Science, 84(4):966-973.
  • Elmaz, Ö., Saatcı, M., Özçelik Metin, M., Sipahi, C., 2010. Burdur İli Süt Sığırcılığı ve Özellikleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Zootekni Anabilim Dalı, Burdur. p.92.
  • Güler, O., Aydın, R., Yanar, M., Diler, A., Koçyiğit, R., Avcı, M., 2016. Erzurum İli Hınıs İlçesi Sığırcılık İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı. Alınteri Journal of Agriculture Science , 30 (1):, 27-37.
  • Igbang, S. K., Bekeh A. F., Ncha, O. S., 2021. Influence of Including Maize Offal in Diets on Growth, Carcass Composition and Economics of Clarias Gariepinus. GSC Biological and Pharmaceutical Sciences, 14(03):27–35.
  • Ildız, F., 1999. Tokat İli Merkez İlçesinde İthal Sığır Yetiştiren Tarım İşletmelerinin Yapısı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Kaygısız, A., Tümer, R., Orhan, H., Vanlı, Y., 2008. Kahramanmaraş Bölgesi Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: I. Yetiştirme Uygulamaları. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2):23-31.
  • Kaygısız, A., Tümer, R., 2009. Kahramanmaraş İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: 3. Hayvan Besleme Alışkanlıkları. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 12(1): 48-52.
  • Kırkpınar, F., Açıkgöz, Z., 2018. Feeding. In Animal Husbandry and Nutrition. Edited by Banu Yücel and Turgay Taşkın. Intechopen Co. London, UK.
  • Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler, O., Aydın, R., Avcı, M., 2016. Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Hayvan Sağlığı, Veteriner Sağlık Hizmetleri ve Yetiştirici Memnuniyeti: Erzurum İli Hınıs İlçesi Örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 3(1):24–32.
  • Kum, G., 2006. Antalya İli Holstein Irkı Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye İşletmelerin Mevcut Durumu, Besleme Alışkanlıkları ve Sorunları. Yüksek Lisans Tezi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Lam, C., 2018. 2018 World Hunger and Poverty Facts and Statistics. http://www. worldhunger. org/world-hunger-and-poverty-facts-and-statistics/, Erişim Tarihi: 17.07.2021.
  • Sürmen, M., Yavuz, T., Çankaya, N., Töngel, M.Ö., 2008. Karadeniz Bölgesinde Hayvan Besleme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 1(1):49-53.
  • Nyman, A.K., Emanuelson, U., Holtenius, K., Ingvartsen, K. L., Larsen, T., Waller, K. P., 2008. Metabolites and İmmunevariables Associated with Somatic Cell Counts of Primiparous Dairy Cows. Journal of Dairy Science, 91(8): 2996– 3009.
  • Okcu, M., 2020. Türkiye ve Doğu Anadolu Bölgesi Çayır-Mera Alanları, Hayvan Varlığı ve Yem Bitkileri Tarımının Mevcut Durumu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51(3):321-330.
  • Önal, A. R., Özder, M., 2008. Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye İşletmelerin Yapısal Özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2):197-203.
  • Özgür, E. M., 2017. Nüfus Dinamikleri, Çevre ve Sürdürülebilirlik. Coğrafi Bilimler Dergisi CBD, 15(1):1- 26.
  • Öztürk, O., Şen, C., Aydın, B., 2019. Hayvancılık İşletmelerinin Yem Bitkileri Yetiştiriciliği ve Mera Kullanım Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Analizi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 28(1): 29-38.
  • Savran, F., 2003. Çanakkale Damızlık Süt Sığırı Yetiştirici Birliğine Üye Olan ve Olmayan İşletmelerin Kullandıkları Üretim Teknikleri ve Sosyal Karakteristiklerinin Karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi. 9(4):450-453.
  • Sezer. Y., Baytok, E., Akçay, A., 2020. Nevşehir İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısı ve Hayvan Besleme Uygulamaları Yönünden Değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(3): 235-241.
  • Soyak, A., Soysal, M. İ., Gürcan, E. K., 2007. Tekirdağ İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Bu İşletmelerin Siyah Alaca Süt Sığırlarının Çeşitli Morfolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(3):297-305.
  • SPSS, 2013. IBM SPSS Statistics 21.0 for Windows. Armonk, NY.
  • Şahin, K., Yılmaz, İ. H., 2008. Van İlinde Yem Bitkileri Tarımı, Mera Kullanımı ve Sosyoekonomik Yapı Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 14(4):414-419.
  • Tatar, A. M., 2007. Ankara ve Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri İl Birliklerine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısı ve Sorunları. Doktora tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Tilki, M., Sarı, M., Aydın, E., Işık, S., Aksoy, A. R., 2013. Kars İli Sığır İşletmelerinde Barınakların Mevcut Durumu ve Yetiştirici Talepleri: I. Mevcut Durum. Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(1):109-116.
  • Tugay, A., Bakır, G., 2008. Giresun Yöresindeki Sığırcılık İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Hayvan Besleme Alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(2):231-239.
  • TUİK, 2019. Bitkisel ve Hayvansal Üretim İstatistikleri. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr Erişim Tarihi: 12.03.2021.
  • Uçak, A., 1992. Samsun İlinde İthal İneklerle Çalışan İşletmelerin Durumu ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Uzal, S., Uğurlu, N., 2006. Konya ili Besi Sığırı İşletmelerinin Yapısal Analizi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(40):131-139.
  • Yeşil, Z. 2015., Iğdır İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Merkez İlçe Tarım İşletmelerinin Mevcut Durumu ve Yapısal Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi. Iğdır Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Yılmaz, İ., Kaylan, V., Yanar, M., 2020. Iğdır İli Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Yapısal Analizi. Journal of the Institute of Science and Technology. 10(1):684-693.

Doğu Anadolu Bölgesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Yem Kullanımı ve Sığır Besleme Uygulamaları: Erzincan İli Merkez İlçesi Örneği

Year 2021, Volume: 4 Issue: 2, 136 - 152, 27.12.2021
https://doi.org/10.51970/jasp.1016994

Abstract

Bu araştırma, Erzincan ili merkez ilçede yer alan büyükbaş hayvan işletmelerinde yaygın olan hayvan besleme uygulamaları ile kullanılan yem çeşitlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 401 süt sığırı yetiştiricisi ile yüz yüze anket yapılarak veriler elde edilmiştir. Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında hayvanlarını meraya çıkaran işletmelerin oranları sırasıyla %2,6, %56,7, %39,3 ve %1,3'tür. Sığır yetiştiricileri genellikle yem fabrikalarından kesif yem satın alma eğilimindeyken, çoğunluğu (%74,8) kendi işletmelerinde yem bitkisi yetiştirmektedir. En sık kullanılan kaba yem türleri buğday-arpa samanı (%95,8), yonca samanı (%78,1) ve çayır samanı (%52,1) iken konsantre yem olarak ezilmiş arpa (%92,0), buğday kepeği (%78,6), süt sığırı yemi (%68,3) ve büyükbaş besi yemi (%50,6) öne çıkmıştır. Ayrıca, işletmelerin büyük çoğunluğunda (%97,5) yemlerin elle hayvanlara dağıtıldığı da saptanmıştır. Buzağıların sütten kesilme yaşlarına ilişkin veriler işletmelerin %0,6'sının buzağılarını bir aylıkken, %10,9'unun iki aylıkken %79,7'sinin üç-dört aylıkken, %5,4'ünün beş-altı aylıkken ve %3,4'ünün yedi aylıkken veya daha büyük yaşta sütten kestiğini göstermiştir. Sonuç olarak, yetiştiricilerin güncellenmiş büyükbaş hayvan besleme uygulamaları ve özellikle silajlık mısır ekiminin yanı sıra hayvanların beslenmesinde mısır silajının kullanımı konusunda farkındalığın artırılması ve bu konuda merkez ilçede karlı büyükbaş hayvancılığa yönelik teşvik ve mali desteklerin artırılması gerekmektedir.

References

  • Akkuş, Z., 2009. Konya İlindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Arıkan, R., 2007. Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama. Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti. ISBN:975-8784-35-8, Ankara.
  • Bakır, G., Demirel, M., 2001. Van İli ve İlçelerindeki Sığırcılık İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Hayvan Besleme Alışkanlıkları. YYÜZF Tarım Bilimleri Dergisi 11(1): 29-37.
  • Bakır, G., Han, F., 2014. Yalova İlindeki Süt Sığırı İşletmelerinin Yapısal Özelliklerini Etkileyen Faktörler: Yem ve Besleme Alışkanlıkları. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi 1, 55-62.
  • Bakır, G., Kibar, M., 2019. Muş İlinde Büyükbaş Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Besleme Özellikleri. International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 1(1): 61-68.
  • Bayraktar, H., Uğurlu, N., Yılmaz, A. M., 2010. Bitlis İli Ahlat ve Adilcevaz İlçeleri Süt Sığırı İşletmelerinde Barınakların Değerlendirmesi. Selçuk Tarım Gıda Bilim Dergisi, 24 (2):17-22.
  • Bogdanovic, V., Dedovic, R., Perisic, P., Stanojevic, D., Petrovic, M.D., Trivunovic, S., Kucevic, D., Petrovic, M. M., 2012. An Assessment of Dairy Farm Structure and Characteristics of Dairy Production Systems in Serbia. Biotechnology in Animal Husbandry, 28(4):689-696.
  • Boyar, S., Yumak, H., 2000. Isparta ve Burdur İlleri Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Kaba ve Karma Yem Mekanizasyon Düzeyi, Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri. YYÜZF Tarım Bilimleri Dergisi 10(1):11-18.
  • Çapadağ, M., 2017. Erzurum İli Yakutiye İlçesi Büyükbaş Hayvancılık İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Daş, A., İnci, H., Karakaya, E., Şengül, A.Y., 2014. Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Bağlı Sığırcılık İşletmelerinin Mevcut Durumu. TTDB Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(3):421-429.
  • Demir, P., Aksu Elmalı, D., Işık, S., Tazegül, R., Ayvazoğlu, C., 2013. Kars İli Süt Sığırcılık İşletmelerinde Yem Kullanımı ve Hayvan Besleme Alışkanlıklarının Ekonomik Önemi. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 8(3):229-236.
  • Diler, A., Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Güler, O., Avcı, M., 2016. Erzurum İli Hınıs İlçesi Sığırcılık İşletmelerinde Sığır Besleme Uygulamaları Üzerine Bir Araştırma. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31(1):149-156.
  • Diler, A., Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Güler, O., 2018. Erzurum İli Narman İlçesi Sığır Yetiştiricilerinin Sığır Besleme Tercihleri. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 8(1):341-349.
  • Dou Z, Galligan D. T., Ramberg J. C. F., Meadows, C., Ferguson, J. D., 2001. A Survey of Dairy Farming in Pennsylvania: Nutrient Management Practices and Implications. Journal of Dairy Science, 84(4):966-973.
  • Elmaz, Ö., Saatcı, M., Özçelik Metin, M., Sipahi, C., 2010. Burdur İli Süt Sığırcılığı ve Özellikleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Zootekni Anabilim Dalı, Burdur. p.92.
  • Güler, O., Aydın, R., Yanar, M., Diler, A., Koçyiğit, R., Avcı, M., 2016. Erzurum İli Hınıs İlçesi Sığırcılık İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Yapısı. Alınteri Journal of Agriculture Science , 30 (1):, 27-37.
  • Igbang, S. K., Bekeh A. F., Ncha, O. S., 2021. Influence of Including Maize Offal in Diets on Growth, Carcass Composition and Economics of Clarias Gariepinus. GSC Biological and Pharmaceutical Sciences, 14(03):27–35.
  • Ildız, F., 1999. Tokat İli Merkez İlçesinde İthal Sığır Yetiştiren Tarım İşletmelerinin Yapısı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Kaygısız, A., Tümer, R., Orhan, H., Vanlı, Y., 2008. Kahramanmaraş Bölgesi Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: I. Yetiştirme Uygulamaları. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2):23-31.
  • Kaygısız, A., Tümer, R., 2009. Kahramanmaraş İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri: 3. Hayvan Besleme Alışkanlıkları. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 12(1): 48-52.
  • Kırkpınar, F., Açıkgöz, Z., 2018. Feeding. In Animal Husbandry and Nutrition. Edited by Banu Yücel and Turgay Taşkın. Intechopen Co. London, UK.
  • Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler, O., Aydın, R., Avcı, M., 2016. Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Hayvan Sağlığı, Veteriner Sağlık Hizmetleri ve Yetiştirici Memnuniyeti: Erzurum İli Hınıs İlçesi Örneği. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 3(1):24–32.
  • Kum, G., 2006. Antalya İli Holstein Irkı Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye İşletmelerin Mevcut Durumu, Besleme Alışkanlıkları ve Sorunları. Yüksek Lisans Tezi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Lam, C., 2018. 2018 World Hunger and Poverty Facts and Statistics. http://www. worldhunger. org/world-hunger-and-poverty-facts-and-statistics/, Erişim Tarihi: 17.07.2021.
  • Sürmen, M., Yavuz, T., Çankaya, N., Töngel, M.Ö., 2008. Karadeniz Bölgesinde Hayvan Besleme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 1(1):49-53.
  • Nyman, A.K., Emanuelson, U., Holtenius, K., Ingvartsen, K. L., Larsen, T., Waller, K. P., 2008. Metabolites and İmmunevariables Associated with Somatic Cell Counts of Primiparous Dairy Cows. Journal of Dairy Science, 91(8): 2996– 3009.
  • Okcu, M., 2020. Türkiye ve Doğu Anadolu Bölgesi Çayır-Mera Alanları, Hayvan Varlığı ve Yem Bitkileri Tarımının Mevcut Durumu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51(3):321-330.
  • Önal, A. R., Özder, M., 2008. Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye İşletmelerin Yapısal Özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2):197-203.
  • Özgür, E. M., 2017. Nüfus Dinamikleri, Çevre ve Sürdürülebilirlik. Coğrafi Bilimler Dergisi CBD, 15(1):1- 26.
  • Öztürk, O., Şen, C., Aydın, B., 2019. Hayvancılık İşletmelerinin Yem Bitkileri Yetiştiriciliği ve Mera Kullanım Alışkanlıklarının Karşılaştırmalı Analizi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 28(1): 29-38.
  • Savran, F., 2003. Çanakkale Damızlık Süt Sığırı Yetiştirici Birliğine Üye Olan ve Olmayan İşletmelerin Kullandıkları Üretim Teknikleri ve Sosyal Karakteristiklerinin Karşılaştırılması. Tarım Bilimleri Dergisi. 9(4):450-453.
  • Sezer. Y., Baytok, E., Akçay, A., 2020. Nevşehir İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısı ve Hayvan Besleme Uygulamaları Yönünden Değerlendirilmesi. Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(3): 235-241.
  • Soyak, A., Soysal, M. İ., Gürcan, E. K., 2007. Tekirdağ İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Bu İşletmelerin Siyah Alaca Süt Sığırlarının Çeşitli Morfolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(3):297-305.
  • SPSS, 2013. IBM SPSS Statistics 21.0 for Windows. Armonk, NY.
  • Şahin, K., Yılmaz, İ. H., 2008. Van İlinde Yem Bitkileri Tarımı, Mera Kullanımı ve Sosyoekonomik Yapı Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 14(4):414-419.
  • Tatar, A. M., 2007. Ankara ve Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri İl Birliklerine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısı ve Sorunları. Doktora tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Tilki, M., Sarı, M., Aydın, E., Işık, S., Aksoy, A. R., 2013. Kars İli Sığır İşletmelerinde Barınakların Mevcut Durumu ve Yetiştirici Talepleri: I. Mevcut Durum. Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(1):109-116.
  • Tugay, A., Bakır, G., 2008. Giresun Yöresindeki Sığırcılık İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Hayvan Besleme Alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(2):231-239.
  • TUİK, 2019. Bitkisel ve Hayvansal Üretim İstatistikleri. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr Erişim Tarihi: 12.03.2021.
  • Uçak, A., 1992. Samsun İlinde İthal İneklerle Çalışan İşletmelerin Durumu ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Uzal, S., Uğurlu, N., 2006. Konya ili Besi Sığırı İşletmelerinin Yapısal Analizi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(40):131-139.
  • Yeşil, Z. 2015., Iğdır İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Merkez İlçe Tarım İşletmelerinin Mevcut Durumu ve Yapısal Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi. Iğdır Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Yılmaz, İ., Kaylan, V., Yanar, M., 2020. Iğdır İli Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Yapısal Analizi. Journal of the Institute of Science and Technology. 10(1):684-693.
There are 43 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Zootechny (Other)
Journal Section Research Articles
Authors

Serdar Sağlıcak 0000-0003-0359-1865

Mete Yanar 0000-0002-5311-5675

Early Pub Date December 30, 2021
Publication Date December 27, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 4 Issue: 2

Cite

APA Sağlıcak, S., & Yanar, M. (2021). Feed Usage and Cattle Feeding Practices in Cattle Enterprises in the Eastern Anatolia Region: Case of Central County of Erzincan Province. Hayvan Bilimi Ve Ürünleri Dergisi, 4(2), 136-152. https://doi.org/10.51970/jasp.1016994

Cited By










Indexed by:

Google Scholar        Directory of Research Journals Indexing       idealonline        19413        BASE (Bielefeld Academic Search Engine)        

Index Copernicus        Cite Factor        JournalTOCs

InfoBase Index        SIS Scientific Group        Food and Agriculture Organization of the United Nations

International Peer Reviewed Journal)
The journal doesn’t have APC or any submission charges.

Creative Commons License