The aim of this study was to assess calf rearing methods applied in 500 cattle farms in the Horasan district of Erzurum province. Data used in this study were obtained through face-to-face interviews with cattle breeders. In 69.5% of the enterprises operating within Horasan county, the exact quantity of milk consumed by calves could not be determined due to the fact that they are fed by nursing from their mothers. On the other hand, the proportions of farms feeding calves 1, 2, 3, 4, 5 and 6 liters of milk per day were determined as 0.4%, 0.6%, 5.7%, 3.6%, 8.9%, and 11.3%, respectively. In 38.4% of cattle enterprises in the county, calves were fed with milk while their mothers were being milked, whereas in 27.6% of cattle farms, calves were weaned at 4 months of age, and in 24.3% at 5 months. Furthermore, it was also observed that the most of breeders (72.7%) considered the birth weight of calves as a criterion to decide on the quantity of milk to be provided to them. On these farms, the methods of feeding colostrum to calves were by sucking their mothers with a percentage of 54.3%, followed by bottle feeding with a percentage of 45.5% and the bucket method with a very low percentage of 0.2%. Furthermore, calves in Horasan County usually begin to be given calf starter feed either at the age of 2 weeks (28.3%) or 3 weeks (28.1%), while dry hay is generally introduced to the most of calves (42.0%) at the age of 2 weeks. In conclusion, some inaccuracies in calf rearing practices were identified in Horasan county of Erzurum province and solutions were proposed to address these problems.
The study was approved by Atatürk University Faculty of Agriculture Ethics Committee Chairmanship (Protocol Number: 2023/11).
Bu çalışmanın amacı, Erzurum ilinin Horasan ilçesinde faaliyet gösteren 500 sığırcılık işletmesinde uygulanan buzağı yetiştirme yöntemlerini değerlendirmektir. Çalışmada kullanılan veriler, sığır yetiştiricileri ile yüz yüze yapılan anketler yoluyla elde edilmiştir. Horasan ilçesinde faaliyet gösteren işletmelerin %69,5'inde buzağılar annelerinden süt emerek beslendikleri için buzağıların tükettikleri süt miktarı net olarak tespit edilememiştir. Öte yandan, buzağıları günde 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 litre sütle besleyen işletmelerin oranları sırasıyla %0,4, %0,6, %5,7, %3,6, %8,9 ve %11,3 olarak belirlenmiştir. İlçedeki sığırcılık işletmelerinin %38,4'ünde buzağılar anneleri sağıldığı süreçte sütle beslenirken, sığırcılık işletmelerinin %27,6'sında buzağılar 4 aylıkken, %24,3'ünde ise 5 aylıkken sütten kesilmektedir. Ayrıca, yetiştiricilerin çoğunluğunun (%72,7) buzağılara verilecek süt miktarına karar vermek için buzağıların doğum ağırlığını bir kriter olarak kabul ettiği de gözlemlenmiştir. Bu çiftliklerde buzağılara kolostrum verme yöntemi olarak %54,3'lük bir oranla annelerini emme yöntemi kullanılırken, bunu %45,5'lik bir oranla biberonla besleme ve %0,2'lik çok düşük bir oranla kova yöntemi takip etmiştir. Ayrıca, Horasan ilçesindeki buzağılara genellikle 2 haftalık (%28,3) veya 3 haftalık (%28,1) yaşta buzağı başlangıç yemi verilmeye başlanırken, kuru saman buzağıların çoğuna (%42,0) genellikle 2 haftalık yaşta verilmektedir. Sonuç olarak, Erzurum ili Horasan ilçesinde buzağı yetiştirme uygulamalarında yapılan yanlışlıklar belirlenmiş ve bu sorunların giderilmesi için çözüm önerileri sunulmuştur.
The study was approved by Atatürk University Faculty of Agriculture Ethics Committee Chairmanship (Protocol Number: 2023/11).
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Zootechny (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2023 |
Submission Date | October 26, 2023 |
Acceptance Date | November 23, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 2 |
Indexed by: