Eğirdir havzası içinde bulunan Barla, tarihsel arka planı çok eskilere dayanan bir yerleşim yeridir. Sahip olduğu coğrafi ve ekolojik özellikleri nedeniyle insanların eskiden beri yaşamayı tercih ettiği bir mekândır. Aynı zamanda, 20. yüzyılın başlarına kadar Türkler’in ve Rumlar’ın birlikte yaşadıkları bir yerleşim yeridir.
Eğirdir Gölü’nün kenarında, Barla Dağı eteklerinde bulunan köyün başlıca geçim kaynakları, balıkçılık, hayvancılık, sebze-meyve yetiştiriciliği ile inanç turizminden elde edilen gelirlerdir. 5647 Sayılı “Turizm Müesseselerini Teşvik Kanunu” ile turizm müesseselerinin kurulumu, ülkenin ekonomik ve toplumsal kalkınması açısından devletçe teşvik edilmiştir. Bu bağlamda, Barlalı örnek girişimci Recep Güllü, doğup büyüdüğü yerin coğrafi ve ekolojik özelliklerinin sahip olduğu kırsal turizm potansiyelinin farkındadır. Bu doğal güzelliklerin turizm faaliyetleriyle değerlendirilerek yöre kalkınmasına katkı sağlaması için 1962 yılında 4-5 aparttan oluşan küçük bir tesisi hizmete açmıştır. İkinci olarak Isparta-Eğirdir yöresinin turistik kriterlere uygun en modern otelini ise “Gül Oberj Otel” adıyla 1964 yılında; üçüncü olarak da müşterilerin Eğirdir Gölünün imkânlarından daha iyi yararlanabilmesi için, Barla’nın göl kenarında bulunan Badırıklı mevkiinde plaj, restoran ve 7 tane motel odasından oluşan kampingi de “Gül Oberj Kamping” adıyla 1971 yılında hizmete açmıştır. Güllü, açtığı bu tesisler ile yörenin kırsal turizm potansiyelini değerlendirerek toplum kalkınmasına katkı sağlamıştır.
Bu çalışmada, Recep Güllü’nün kişiliği ve yöreye olan katkıları nitel araştırma yöntemlerinden anlatı araştırması tekniğiyle irdelenmiştir.
Araştırmaya gönüllü olarak katılan tüm katılımcılara vermiş oldukları bilgi ve belgeler, Abdurrahman Gökalioğlu’na kaynak kişilere ulaşmada göstermiş olduğu çabalar, Mustafa Çetinkaya’ya konuyla ilgili gazete haberlerine ulaşmadaki katkılarından dolayı teşekkür ederim.
Barla is a settlement with a very old historical background. Due to its geographical and ecological characteristics, it is an old and important settlement where people have preferred to live in the Eğirdir basin from past to present. At the same time, it is a multicultural settlement where Greeks and Turks lived together until the beginning of the 20th century.
The livelihood of the village, which is located on the skirts of Barla Mountain, on the edge of Eğirdir Lake, consists of income from its ecological resources, fishing, animal husbandry, vegetable-fruit cultivation and faith tourism. With the “Tourism Institutions Encouragement Law” No. 5647, the establishment of tourism establishments was encouraged by the state in terms of the country's economic and social development. In this context, the exemplary entrepreneur from Barla, Recep Güllü, was aware of the rural tourism potential of the geographical and ecological characteristics of the place where he was born and raised. In 1962, a small facility consisting of 4-5 apartments was put into service in order to contribute to the development of the region by evaluating these natural beauties with tourism activities. Secondly, the most modern hotel in Isparta-Egirdir region, which met the touristic criteria, was established in 1964 with the name of “Gül Oberj Hotel”; Thirdly, in order for the customers to make better use of the opportunities of Lake Eğirdir, the camp, which consists of a beach, restaurant and 7 motel rooms, was put into service in 1971 under the name of “Gül Oberj Camping” in Badırıklı, located by the lakeside of Barla. Güllü contributed to the development of the society by evaluating the rural tourism potential of the region with these facilities.
In this study, Recep Güllü’s personality and his contributions to the region were examined with the technique of narrative research.
Rural Tourism Rural Development Hotel Gül Oberj Gül Oberj Camping Barla Recep Güllü Kırsal Turizm Kırsal Kalkınma Gül Oberj Otel Gül Oberj Kamping
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2022 |
Submission Date | July 23, 2022 |
Acceptance Date | December 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 3 Issue: 2 |