Creative tourism is a type of tourism that differentiates and develops the creative experiences of tourists and prioritizes sustainability. In this study, it was determined how tourists who will visit Kuyucak Village can differentiate their creative experiences and which activities they can participate in and when. In addition, the accommodation facilities and promotional adequacy of Kuyucak Village were also examined within the scope of the study. Activities that can be carried out within the scope of creative tourism in Kuyucak Village are lavender care and harvest, rose care and harvest, making crowns, bouquets and bags from lavender, village-specific pancakes, handicrafts, sini pastry, and extraction of lavender and rose oil. Creative tourists can participate in activities related to both lavender and roses in Kuyucak Village between April and August. Activities such as lavender-patterned bags, village-specific pancakes, handicrafts and sini pastry can be done throughout the year. All participants argue that the creative tourism promotion activities of Kuyucak Village are not sufficient. Participants have different opinions about the adequacy of accommodation facilities.
1919B012305766
Yaratıcı turizm, turistlerin yaratıcı deneyimlerini farklılaştırarak geliştiren ve sürdürülebilirliği öncelik olarak temel alan turizm çeşididir. Bu araştırmada da Kuyucak Köyü’nü ziyaret gerçekleştirecek olan turistlerin yaratıcı deneyimlerini nasıl farklılaştırabileceği, hangi etkinliklere ne zaman katılabileceği belirlenmiştir. Ayrıca Kuyucak Köyünün konaklama tesisi ve tanıtım yeterliliği de araştırma kapsamında incelenmiştir. Kuyucak Köyünde yaratıcı turizm kapsamında gerçekleştirilmesi mümkün olan faaliyetler lavanta bakımı ve hasadı, gül bakımı ve hasadı, lavantadan taç, buket ve çanta yapımı, köye özgü gözleme, el işleri, sini böreği, lavanta ve gül yağı çıkarmadır. Kuyucak Köyünde nisan ile ağustos ayları içerinde hem lavanta hem gül ile ilgili faaliyetlere yaratıcı turistler katılabilmektedir. Lavanta desenli çanta, köye özgü gözleme, el işleri ve sini böreği gibi faaliyetler ise yıl boyu yapılabilmektedir. Katılımcıların tamamı Kuyucak Köyü’nün yaratıcı turizm tanıtım çalışmalarının yeterli olmadığını savunmaktadır. Konaklama tesislerinin yeterliliği konusunda ise katılımcılar farklı düşüncelere sahiptir.
TÜBiTAK
1919B012305766
Desteklerinden dolayı TÜBİTAK'a teşekkür ederiz.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | 1919B012305766 |
Early Pub Date | June 26, 2024 |
Publication Date | June 26, 2024 |
Submission Date | April 4, 2024 |
Acceptance Date | May 17, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 5 Issue: 1 |