Sıcak işleme olarak bilinen ısı destekli işleme, kesilmesi zor metallerin ve alaşımların işlenebilirliğini artırmak için alternatif bir işleme yöntemidir. Bu çalışma, endüstride yaygın olarak kullanılan Ti–6Al–4V alaşımının sıcak işlenmesinde kesme kuvvetlerinin sonlu elemanlar yöntemi ile incelenmesini içermektedir. İşleme deneyleri sonlu elemanlar analiz yazılımı olan ThirdWave AdvantEdge programında yapılmıştır. Bu analizlerde sabit kesme derinliğinde, kesme hızı (V), ilerleme hızı (f), ve sıcaklık parametreleri üçer seviye olarak belirlenmiştir. Deney listesi Taguchi L9 ortagonal dizilim ile oluşturulmuştur. L9 deney tasarımına göre kesme kuvvetleri değerleri kaydedilmiştir. Nümerik analiz sonuçlarına göre oda sıcaklığı koşullarının sıcak işleme koşullarına göre karşılaştırıldığında kesme kuvvetlerinin azaldığı görülmüştür. En düşük kesme kuvveti değeri 600°C sıcak işleme şartlarında gerçekleştirilen sayısal analizlerde ölçülmüştür.
Heat assisted machining, known as hot machining, is an alternative machining method to increase the machinability of hard-to-cut metals and alloys. This study includes the investigation of cutting forces in hot working of Ti-6Al-4V alloy, which is widely used in the industry, by finite element method. Processing experiments were performed with ThirdWave AdvantEdge, the finite element analysis software. Analyzes were determined at constant depth of cut, cutting speed (V), feed rate (f), and temperature parameters were determined as three levels. Experiment list was created with Taguchi L9 orthogonal array. Cutting forces values were recorded according to the L9 experimental design. According to the results of the numerical analysis, it was observed that the cutting forces decreased when the room temperature conditions were compared with the hot machining conditions. The lowest cutting force value was measured in numerical analyzes carried out at 600°C hot machining conditions.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Mechanical Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Submission Date | October 20, 2021 |
Acceptance Date | December 19, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 |