The cost of harvesting is an important
part of the production costs of the olive whose native soil is the Northern
Mesopotamia and which decorates the table for years. In traditional harvesting
methods using ladders and poles, it is necessary to mechanize olive harvesting
for reasons such as human labor need, labor costs, adverse weather conditions
and rugged terrain. The harvesting with the machine saves time and cost, as
well as less damage to the olive to increase yield. Within the scope of this
paper, a conceptual design of a new olive harvesting machine has been made in
line with the needs of producers. The design process conducted is based on the
systematic design approach of Pahl and Beitz. The method applied includes;
problem definition, formulating (function diagram), creating and selecting of
variants. The conceptually designed machine will ensure that olive producers
receive the most benefit in the shortest time possible.
Anavatanı Kuzey Mezopotamya olan ve
yıllardır sofraları süsleyen zeytinin üretim maliyeti içinde hasat masrafları
önemli bir yer tutar. Merdiven ve sırık kullanılan geleneksel hasat
yöntemlerinde fazla insan işgücü ihtiyacı, işçilik maliyetleri, olumsuz hava
koşulları ve engebeli arazi olması gibi nedenler zeytin hasat işinde
makineleşmeyi gerekli kılmıştır. Hasadın makine ile yapılması, zaman ve maliyet
tasarrufu yanında zeytine de daha az zarar vererek verimin artmasını sağlar. Bu
tebliğ kapsamında ve üretici ihtiyaçları doğrultusunda yeni bir zeytin hasat
makinesinin kavramsal tasarımı yapılmıştır. Bu tasarım işlemi Pahl ve Beitz’in
sistematik tasarım yaklaşımına dayanmaktadır. İşlem; problem tanımlama, formüle
etme (fonksiyon şeması), seçenekler oluşturma ve seçim şeklindedir. Kavramsal
tasarımı yapılan makine, zeytin üreticilerinin en kısa sürede en çok verimi
almasını sağlayacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Mechanical Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 11, 2018 |
Submission Date | May 14, 2018 |
Acceptance Date | October 12, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |