Firmaların verimliliğini etkileyen önemli
sebeplerden biri de personel memnuniyetidir. Personel memnuniyetinde çalışma
koşullarının dengeli bir şekilde dağıtılması ve çalışma ortamındaki fiziksel
faaliyetleri dikkate alınarak çalışma saatlerinin düzenlenmesi önemli rol
oynamaktadır. Literatürde yapılan çalışmalar incelendiğinde ergonomik
faaliyetleri de dikkate alan vardiya çizelgeleme çalışmaları oldukça kısıtlı
sayıdadır.
Bu çalışmada da ergonomik koşullar dikkate
alan vardiya çizelgeleme problemi ele alınmıştır. Uygulama yeri olarak
Uluslararası piyasada 500 den fazla mağazası bulunan bir hazır giyim firmasının
Kırıkkale’deki bir mağazası seçilmiştir. Problemde ergonomik risk faktörleri ve
çalışma saatlerinin dengelenmesi hedeflenmiştir. Problemin çözümünde analitik
hiyerarşi süreci ve hedef programlama yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma 5
görev biriminde 39 personel için aylık olarak yapılmıştır.
One of the important reasons affecting the productivity of the companies is the satisfaction of the personnel. Regulation of working hours plays an important role in the distribution of working conditions in a balanced manner and in consideration of the physical activities in the working environment. When studies done in the literature are examined, shift scheduling studies taking ergonomic activities into account are very limited.
In this study, the problem of shift scheduling considering ergonomic conditions is discussed. As a place of application, a garment company of Kırıkkale, which has 500 den store in international market, has been chosen. Ergonomic risk factors and working hours should be balanced in the problem. Analytical hierarchical processes and target programming methods are used to solve the problem. The study was carried out monthly for 39 personnel in 5 task units.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 25, 2017 |
Submission Date | July 27, 2017 |
Acceptance Date | December 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 3 |