Son
zamanlarda, petrol esaslı plastiklerin aşırı ve bilinçsiz tüketimi nedeni ile
çevresel ve ekonomik endişeler ortaya çıkmıştır. Bu endişeler, “biyoplastik”
adı verilen ve yenilenebilir ham maddelerden üretilen çevre dostu plastiklerin
geliştirilmesine imkân tanımıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalar, biyoplastiğin
mekanik ve fiziksel özelliklerinin geliştirilmesine ve maliyetinin
azaltılmasına odaklanmış durumdadır. Biyolojik parçalanabilir olarak
adlandırılması nedeni ile biyoplastiklerin doğada tamamen parçalanabilmesi
beklenmektedir. Ancak literatürde, biyoplastiklerin biyolojik
parçalanabilirliğine dair az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmada,
bakterilerden daha dayanıklı olduğu bilinen funguslarla, en çok tüketilen
biyoplastik türlerinden biri olan nişasta esaslı biyoplastik atığının
parçalanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla, beyaz çürükçül fungus türü olan Coriolus versicolor ile nişasta esaslı
biyoplastik kaşık atığı, yarı katı fermantasyon koşullarında 93 gün boyunca
inkübe edilmiştir. Toplam redükte şeker analizi sonuçları, toplam redükte
şekerin fungusların nişasta esaslı biyoplastiği parçalaması ile arttığını,
parçalama sonucunda oluşan şekerlerin fungus tarafından kullanılması ile de
azaldığını göstermiştir. HPLC analiz sonuçları, C. versicolor’un nişasta esaslı biyoplastik kaşık atığının yapısındaki
nişastayı, glikoza parçaladığını göstermiştir. Kütle kaybı analizleri ise C. versicolor’un yarı katı fermantasyon
koşulları altında 93 günde nişasta esaslı biyoplastik kaşık atığının %20’sini
parçalayabildiğini göstermiştir.
Recently, environmental
and economic concerns have risen due to excessive and unconscious consumption
of traditional plastics.
These concerns have led to the development of
environmentally friendly plastics produced from renewable raw materials called
“bioplastic”. Recent studies have focused mainly on physical, mechanical
characteristics and reduction in the cost. It was expected that
bioplastics can be completely biodegraded in nature because of being called
biodegradable. On the other hand, there are few studies on the biodegradability
of bioplastics in the literature. In this study, one of the most consumed type starch-based
bioplastics spoon wastes biodegradability was investigated with the fungus. For
this purpose, the white rot fungus Coriolus
versicolor and the starch-based bioplastic spoon wastes were incubated for
93 days under suspended solid fermentation conditions. Results of reduced sugar
analyses showed that the reducing sugar was increased because of fungal attack
on starch-based bioplastics and decreased by fungi because of using of these
sugars for growth. The results of HPLC as the glucose content indicated that,
starch in the structure of bioplastics were biodegraded to glucose. Weight loss
analysis showed that starch-based bioplastic spoon waste was 20% biodegraded by
C. versicolor in 93 days under
suspended solid fermentation conditions.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Environmental Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 26, 2019 |
Submission Date | August 31, 2018 |
Acceptance Date | January 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 7 Issue: 2 |