Bu araştırmada, gelişmenin küresel, sürekli ve makroekonomik güçleri olan trendlerin, mutfak mobilyası sektöründeki üretim ve projelendirme çalışmaları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda, Türkiye’deki mutfak mobilyası üreticileri üzerinde yapılmış olan anket çalışması sonuçları dünya mutfak trendleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Malzeme ve teknolojik gelişmişlik düzeyi olarak dünya standartlarına eşdeğer bir yapıya sahip olduğunun görüldüğü Türkiye Mutfak mobilyası sektörünün dünya mutfak mobilyası alanındaki gelişim trendlerini yakalama ve uygulama konusundaki bilgi düzeyleri ve güçlükleri 4 kriter (tüketici talebi, konut planı, teknoloji yetersizliği, malzeme yetersizliği) üzerinden belirlenmiştir. Bu çerçevede elde edilen bulgulara göre, işletmelerin trendleri yakalama ve uygulama konusunda tüketici talebinin en fazla etkili olduğu (%45,4) ortaya çıkmıştır. Sektör işletmelerinin son 5 yılda uygulamış oldukları mutfak mobilyası projelerinin değerlendirme sonuçlarına göre, mutfak projelerindeki kapak uygulamalarında çoğunlukla tek kapak görünümüne sahip modellerle çalıştıkları (%41,6) belirlenmiştir. Sonuç olarak, mutfak mobilyası alanındaki dünya trendlerinin Türkiye mutfak mobilyası sektöründeki etkisini ve yansımalarını öncelikle mutfak ünitelerindeki kapak modellerinde ve renk tercihlerinde doğrudan yansımakta olduğu görülmektedir.
Anahtar Kelimeler: Mutfak mobilyası trendleri, Türkiye mutfak mobilyası sektörü, mutfak mobilyası, mutfak mobilyasında renk tercihleri.
Received (Geliş): 03.06.2017 - Revised (Düzeltme): 15.06.2017 - Accepted (Kabul): 23.06.2017
Mutfak mobilyası trendleri Türkiye mutfak mobilyası sektörü mutfak mobilyası mutfak mobilyasında renk tercihleri
Received (Geliş): 03.06.2017 - Revised (Düzeltme): 15.06.2017 - Accepted (Kabul): 23.06.2017
Kitchen furniture trends Turkish kitchen furniture sector kitchen furniture color preferences in kitchen furniture
Journal Section | Research Articles (Araştırma Makalesi) |
---|---|
Authors | |
Publication Date | July 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 67 Issue: 2 |