Abstract
Amaç: Bu çalışmada, propolisin ultrasonik destekli etanolik ekstraktının, toplam fenolik içeriği, bireysel fenolik bileşenleri ve toplam antioksidan kapasitesi ayrıntılı olarak araştırılmıştır. Çalışmamızın diğer bir amacı da propolis ekstraktlarının, zeytinyağı lipid oksidasyonu üzerindeki etkilerini sentetik antioksidanlara (BHA, BHT) kıyasla hızlandırılmış termal koşullar altında yapılan testlerle ortaya koymaktır.
Gereç ve Yöntem: Propolis ekstraktının toplam antioksidan kapasitesini CUPRAC metoduna göre belirledik. Diğer taraftan propolis ekstraktının polifenolik içeriği Folin testiyle belirlendi. Propolisin fenolik bileşiklerin tanımlanması ise ters fazlı yüksek performanslı sıvı kromatografisi (RP-HPLC) kullanılarak gerçekleştirildi. Hızlandırılmış depolama koşulları altında, propolisin sızma zeytinyağının oksidatif stabilitesi üzerindeki etkisinin belirlenmesi shall oven testine göre analiz edildi.
Sonuç ve Tartışma: Sonuçlar propolisin fenolik bileşenler açısından zengin olduğunu ortaya koydu. CUPRAC tahliline göre propolis ekstraktının toplam antioksidan kapasitesi 2.013 ± 0.03 mmol TR/g-propolis ekstraktı olarak hesaplandı. Propolis ekstraktının toplam fenolik içeriği 1.67 ± 0.008 mmol TR/ g-propolis ekstraktı olarak hesaplandı. Dahil edilen propolis ekstraktlı yağlar, daha düşük peroksit değeri ve kısmen azaltılmış tokoferol içeriği de dahil olmak üzere çok daha iyi kimyasal stabilite sergiledi. Veriler, propolis ekstraktının zeytinyağının oksidasyonunu geciktirmede BHA ve BHT gibi sentetik antioksidanlara kıyasla daha etkili olduğunu gösterdi.