Objective: This study aimed to evaluate the effect of the nutrition education on the knowledge and permanence of surgical nurses in determining the nutritional status of patients.
Methods: This study was conducted using a quasi-experimental design (pretest-posttest without the control group) between February and April 2022. The participants were 68 nurses working in the surgical units of auniversity hospital. Data were collected using a data collection form, a questionnaire, and training material (prepared booklet). After the pre-test, training was given and the post-test was applied, and the permanence test was carried out 21 days later. The P- value of less than 0.05 was considered statistically significance.
Results: It was determined that %27.9 of the nurses had received training on the nutritional status of the patients in the past. Among them, %63.2 had received the training more than one year ago. The rate of nurses who evaluate the nutritional status of the patients was 100% in the posttest and permanence test. This rate was statistically higher than the rate of the pretest (%89,7) (p<0,01). The score of knowledge of nurses were found to be 14,38 (±5,11) in the pre-test, 24,68 (±2,71) in the post test, and 23,50 (±1,13) in the permanence test (p<0,001).
Conclusion: In the study, it was seen that the education given for nutrition increased the knowledge scores of the nurses and the increase in the knowledge level could be reflected in the clinical practice.
Amaç: Bu çalışma, cerrahi hemşirelerine verilen beslenme eğitiminin, hastaların beslenme durumunu saptamadaki bilgi düzeylerine ve bilginin kalıcılığına etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirildi.
Yöntem: Ön test-son test kontrol grupsuz yarı deneysel tipteki bu araştırma, bir üniversite hastanesinin cerrahi birimlerinde çalışan 68 hemşire ile Şubat- Nisan 2022 tarihleri arasında yapıldı. Veriler veri toplama formu, ön test-son test soru formu, eğitim materyali kullanılarak elde edildi. Ön test sonrası hemşirelere eğitim verilerek son test uygulandı, 21 gün sonra kalıcılık testi yapıldı. Elde edilen verilerin istatistiklerinde p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.
Bulgular: Hemşirelerin %27,9’unun hastaların beslenme durumuna ilişkin eğitim aldığı, bu eğitimi %63,2’sinin 1 yıldan fazla bir zaman önce aldığı ve %94,4’ünün hizmet içi eğitimle aldığı belirlendi. Hastaların beslenme durumunu saptama ve beslenme bakımı konusunda kendi bilgi seviyelerini yeterli düzeyde bulan hemşirelerin oranı son testte %82,4 ve kalıcılık testinde %79,4 olarak, ön testte %35,3 oranına karşın istatistiksel anlamda daha yüksek seviyede bulundu (p<0,001). Hemşirelerin, bakım verdikleri hastaların beslenme durumunu değerlendirme oranı son testte ve kalıcılık testinde (%100), ön test (%89,7) oranına göre istatistiksel olarak yüksek seviyede saptandı (p<0,01). Verilen eğitim sonrası hemşirelerin son test bilgi puanları 24,68(±2,71), hem kalıcılık testi puanından 23,50(±1,13) hem de ön test puanından 14,38(±5,11) istatistiksel anlamda yüksek tespit edildi (p<0,001).
Sonuç ve Öneriler: Beslenmeye yönelik verilen eğitimin hemşirelerde bilgi puanlarını artırdığı ve kalıcılığı sağladığı görülmüştür. Cerrahi servislerde çalışan hemşirelere belirli aralıklarla beslenme konulu eğitimler verilmesi, güncel kanıta dayalı uygulamaların kliniğe yansımasının sağlanması, bu konuda yapılan çalışmaların artırılması önerilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 23, 2023 |
Publication Date | December 25, 2023 |
Submission Date | December 21, 2022 |
Acceptance Date | May 27, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 5 Issue: 3 |
Journal of General Health Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).