Bitkilerden elde edilen aromatik özlerin insanın beden, ruh ve zihin sağlığına etkileri olduğu yüzyıllardır bilinmektedir. Bu özlerle hazırlanan aromatik yağlar; gerek yiyecek ve içeceklerle vücuda alınarak, gerek cilde uygulanarak, gerekse sadece koklanarak insanlarda psikolojik, fizyolojik ve ruhsal etkiler gösterebilmektedir. Gelişen teknoloji ile yaklaşık son 20-30 yıldır kokuyu tanıyan cihaz olarak elektronik burunlar üretilmektedir. Bu çalışmada bir elektronik burun ile aromatik yağlardan karanfil, nane ve sarımsak yağlarının ayrımının yapılması amaçlanmıştır. Çalışma için 18 gaz algılayıcısı ve 1 nem algılayıcısından oluşan bir elektronik burun imal edilmiştir. Üretilen elektronik burun ile karanfil ve nane yağları birbirinden %91.67, sarımsak ve nane yağları birbirinden %92.83, karanfil ve sarımsak yağları ise birbirinden %57.67 doğrulukla ayrılmıştır.
Hitit Üniversitesi
ODMYO19001.15.004
It has been known for centuries that aromatic extracts obtained from plants have effects on human body, spirit and mental health. Aromatic oils prepared with these extracts; It can show psychological, physiological and spiritual effects on people by taking it into the body with food and drink, applying it to the skin or just by smelling it. With the developing technology, electronic noses have been produced as a device that recognizes the smell for the last 20-30 years. In this study, it was aimed to distinguish clove, mint and garlic oils from aromatic oils with an electronic nose. An electronic nose consisting of 18 gas sensors and 1 humidity sensor was manufactured for the study. With the electronic nose produced clove and mint oils were separated from each other with 91.67% accuracy, garlic and mint oils 92.83%, clove and garlic oils 57.67% from each other.
ODMYO19001.15.004
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Project Number | ODMYO19001.15.004 |
Publication Date | December 31, 2020 |
Submission Date | December 23, 2020 |
Acceptance Date | December 29, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 3 Issue: 2 |