Research Article
BibTex RIS Cite

Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri

Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 9 - 15, 31.03.2016

Abstract

Araştırmada, J.H.Hale çeşidi şeftali meyvelerinde potasyum permanganat ve modifiye atmosfer paket
(MAP) uygulamasının muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri araştırılmıştır. Birinci grup meyvelere sadece MAP
uygulaması yapılırken, ikinci grup meyvelere MAP+potasyum permanganat (KMnO4) saşe uygulaması yapılmıştır.
Meyveler 0-1°C sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında 30 gün süreyle depolanmıştır. Soğukta muhafaza
periyodunda 10 günde bir alınan meyve örneklerinde, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre
edilebilir asit miktarı, toplam fenolik madde miktarı, toplam flavonoid miktarı, yünlüleşme ve paketler içerisindeki
%O2 ve %CO2 miktarları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, KMnO4 uygulamasının modifiye atmosfer paketleme
ile birlikte kullanıldığında özellikle meyve eti sertliğinin korunmasında ve solunumun yavaşlatılmasında etkili
olduğu belirlenmiştir. 30 günlük muhafaza sonunda meyve eti sertliği MAP uygulanmış meyvelerde ortalama 3.9
kg, MAP+KMnO4 uygulanmış meyvelere ise ortalama 5.6 kg olarak bulunmuştur. Başlangıç değeri 282.3 mg
GAE kg-1 olan fenolik madde ve 232.2 mg kg-1 olan flavonoid içeriklerindeki değişimler, muhafaza sürecinde
KMnO4 uygulanmış meyvelerde kontrol grubu meyvelere göre daha yavaş gerçekleşmiştir. KMnO4 uygulamasının
yünlüleşmenin engellenmesi üzerine önemli bir etkisinin olmadığı görülmüştür.

References

  • Ağar İT, Son L, Kaşka N, 1994. Ülkemiz için yeni bazı şeftali çeşitlerinin muhafaza olanakları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1):179-194.
  • Akbudak B, Eriş A, 2004. Physical and chemical changes in peaches and nectarines during the modified atmosphere storage. Food Control. 15: 307-313.
  • Bal E, Celik S, 2010. The Effects of postharvest treatments of salicylic acid and potassium permanganate on the storage of kiwifruit. Bulg. J. Agric. Sci., 16(2): 576-584.
  • Burmeister DM,. Harman JE, 1998. Effect of fruit maturity on the success of controlled atmosphere storage of ‘Fantasia’ nectarines. Acta Hort. 464: 363-369.
  • Chaves MA, Bonomo RCF, Sılva AAL, Santos LS, Carvalho BMA, Souza T, Gomes GMS, Soares RD, 2007. Use of potassium permanganate in the sugar apple post-harvest preservation.. Ciencia Tecnología Alimentaria, 5:346-351.
  • Correa SF, Filho MB, Silva MG, Oliveira JG, Aroucha EMM, Pereira MG, Vargas H, 2005. Effect of the potassium permanganate during papaya fruit ripening ethylene production. J. Phy., 125:869-871.
  • Crisosto CH, Mitcham EJ, Kader AA, 2000. Peaches and nectarines.Department of Pomology, University of California, Davis, CA, 95616, http// www.Postharvest.ucdavis.edu/Produce/ producef acts/fruit/necpch.html.
  • Crisosto CH, Mitcham EJ, Kader AA, 2005. Peach and nectarinereccomendations for maintaining postharvest quality.
  • Retrieved 01 March, 2006, from http:// postharvest.ucdavis. edu/Producefacts/Fruit/necpch.shtml.
  • Çelik M, Özdemir AE, Ertürk E, 2006: Big Top nektarin çesidinin sogukta muhafazasi ve manav ömrünün belirlenmesi. M.K.Ü. Z.F. Dergisi 11:41-56.
  • Ezz TM, Awad RM, 2011. Effect of some post harvest treatments under different low temperature on two mango cultivars. Aust.J. Basic Appl. Sci. 5(10): 1164-1174.
  • Halloran N, Çağıran R, Kasım MU, 1996. Sebzelerde hasat sonrası üşüme zararı. Gıda, 21(5): 359-366. Hao HP, Hao L, 1993. Study on storing strawberry at a temperature near the freezing point of water. Journal of Fruit Science, 10:21-24.
  • Heydari M, Mirza-Alian A, Moradi N, 2011. Investigating the effects of potssium permanganate on mango quality and storability. Horticultural Science 25(2):130-136.
  • Kader AA, Mitchell FG, 1989. Postharvest physiology. In: La Rue, J.H.; Johnson, R.S.; (eds) Peaches, Plums and Nectarines: Growing and Handling for Fresh Market. University of
  • California Department of Agriculture and Natural Resources Publication No. 3331,. 158-164 p.
  • Kader AA, 2002. Post-harvest technology of horticultural crops.Oakland: University of California, Division of Agriculture and Natural Resources Publication 3311, 535 p.
  • Kaynaş K, Özelkök S, 1989. Meyvelerin hasat sonrası fizyolojileri. Meyvecilik Semineri, Yalova, 26 s.
  • Kozak B, 2003. Muz Yetiştiriciliği. Burcu Ofset, Ankara 497 s.
  • Kurnaz Ş, Ağar İT, Kaşka N, 1993. Redhaven ve J.H. Hale şeftalilerinde periyodik sıcaklık uygulamalarının yünlüleşme ve diğer bazı kalite özelliklerine etkileri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8 (1): 125-136.
  • Lurie S, 1993. Modified atmosphere storage of peaches and nectarines to reduce storage disorders. J. Food Qual. 16:57-65.
  • Mujtaba A, Masud T, Butt SJ, Qazalbash MA, Fareed W, Shahid A, 2014. Potential role of calcium chloride, potassium permanganate and boric acid on quality maintenance of tomato cv. Rio grandi at ambient temperature. International Journal of Biosciences, 5(9):9-20.
  • Nizamlıoğlu, MN, Nas S, 2010. Meyve ve sebzelerde bulunan fenolik bileşikler; yapıları ve önemleri. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 1(5): 20-35.
  • Özdemir AE, Ertürk E, Çelik M, Dilbaz R, 2006. Venüs nektarin çeşidinin soğukta muhafazası. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3(3): 297-304.
  • Ramin AA, 2010. Potassium permanganates and short term hypobaric enhances shelf life of kiwifruits. Proc.6th International Postharvest Symposium,Eds.:M.Erkan and U.Aksoy, Acta Hort.877, 1: 849.
  • Sakaldaş M, Kaçan A, Şeker M, Kaynaş K. 2013. ‘Monroe’ ve ‘blake’ geççi şeftali çeşitlerinde modifiye atmosfer paketleme uygulamasının muhafaza süresince meyve kalitesine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 1(1):1-8.
  • Salamanca FA, Balaguera-Lopez HE Herrera AO, 2014. effect of potassium permanganate on some postharvest characteristics of tomato `chonto’ fruits (Solanum lycopersicum L.). Acta Hort. 1016:171-178.
  • Salunkhe DK, Desai BB, 1984. Postharvest biotechnology of fruits. Vol. (II). Boca Raton, Florida. CRC Press, Inc. 148 p.
  • Santana LRR, Benedetti BC, Sigrist JMM, 2010. Sensory characteristics of ‘Douradao’ peaches submitted to modified atmosphere packaging. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, 32(3): 700-708.
  • Silva DFP, Salomao LCC, Siqueira DL, Cecon PR, Rocha A, 2009. Potassium permanganate effects in postharvest conservation of the papaya cultivar Sunrise Golden. Pesquisa Agropecuária
  • Brasileira, 44:669-675. Slinkard K, Singleton VL, 1977. Total phenol analyses: automation and comparison with manual methods. Am. J. Enol. Viticult. 28: 49-55.
  • Tavares LBB,. Chıtarra MIF, Chıtarra AB, 1994. Use of modified atmosphere for storage of two peach (Prunus persica (L.) Batsch) cultivars: 1. Storage Potential and Quality. Arquivos de Biologia e Tecnologia 34(3-4): 401-413.
  • Tomas-barberan FA, Espin J.C, 2001. Phenolic compounds and related enzymes as determinants of quality in fruits and vegetables. J. Sci. Food Agric. 81:853-876.
  • Tonutti P, Casson, P, Ramina A, 1991. Ethylene biosynthesis during peach fruit development. J. Am. Soc. Hort. Sci. 116: 274-279.
  • Trujillo JPF, Martinez JA, Artes F, 1998. Modified atmosphere packaging affects the ıncidence of cold storage disorders and keeps flat peach quality. Food Research International, 31(8):571-579.
  • Türk R, Karaca H, 2015. Ülkemizde taze ürün depolayan soğuk muhafaza tesislerinde teknik ve ekonomik nitelikler. 12. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, 8-11 Nisan 2015, s. 777-795.
  • Werner RA, Hough LF, Frenkel C, 1978. Rehardening of peach fruit in cold storage. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 103: 90.
  • Wills R, McGlasson B, Graham D, Joyce D, 1998. Postharvest: An ıntroduction to the physiology and handling of fruits, vegetables and ornamentals. 4th Edition. CAB International, Wallingford, Oxen 10 8 DE, U.K. 262 p.
  • Xue W, Lite L, Zhao F, 1998. Research on the storage of peaches in ıce temperature conditions. Postharvest News and Inf. 9(5): 2041.
  • Zhang S, Li Y, Pei F, 2014. Carbon monoxide fumigation ımproved the quality, nutrients, and antioxidant activities of postharvest peach. International Journal of Food Sci., 4:11.
  • Zhishen J, Mengcheng T, Jianming W, 1999. The determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food Chemistry, 64:555-559.
Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 9 - 15, 31.03.2016

Abstract

References

  • Ağar İT, Son L, Kaşka N, 1994. Ülkemiz için yeni bazı şeftali çeşitlerinin muhafaza olanakları. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1):179-194.
  • Akbudak B, Eriş A, 2004. Physical and chemical changes in peaches and nectarines during the modified atmosphere storage. Food Control. 15: 307-313.
  • Bal E, Celik S, 2010. The Effects of postharvest treatments of salicylic acid and potassium permanganate on the storage of kiwifruit. Bulg. J. Agric. Sci., 16(2): 576-584.
  • Burmeister DM,. Harman JE, 1998. Effect of fruit maturity on the success of controlled atmosphere storage of ‘Fantasia’ nectarines. Acta Hort. 464: 363-369.
  • Chaves MA, Bonomo RCF, Sılva AAL, Santos LS, Carvalho BMA, Souza T, Gomes GMS, Soares RD, 2007. Use of potassium permanganate in the sugar apple post-harvest preservation.. Ciencia Tecnología Alimentaria, 5:346-351.
  • Correa SF, Filho MB, Silva MG, Oliveira JG, Aroucha EMM, Pereira MG, Vargas H, 2005. Effect of the potassium permanganate during papaya fruit ripening ethylene production. J. Phy., 125:869-871.
  • Crisosto CH, Mitcham EJ, Kader AA, 2000. Peaches and nectarines.Department of Pomology, University of California, Davis, CA, 95616, http// www.Postharvest.ucdavis.edu/Produce/ producef acts/fruit/necpch.html.
  • Crisosto CH, Mitcham EJ, Kader AA, 2005. Peach and nectarinereccomendations for maintaining postharvest quality.
  • Retrieved 01 March, 2006, from http:// postharvest.ucdavis. edu/Producefacts/Fruit/necpch.shtml.
  • Çelik M, Özdemir AE, Ertürk E, 2006: Big Top nektarin çesidinin sogukta muhafazasi ve manav ömrünün belirlenmesi. M.K.Ü. Z.F. Dergisi 11:41-56.
  • Ezz TM, Awad RM, 2011. Effect of some post harvest treatments under different low temperature on two mango cultivars. Aust.J. Basic Appl. Sci. 5(10): 1164-1174.
  • Halloran N, Çağıran R, Kasım MU, 1996. Sebzelerde hasat sonrası üşüme zararı. Gıda, 21(5): 359-366. Hao HP, Hao L, 1993. Study on storing strawberry at a temperature near the freezing point of water. Journal of Fruit Science, 10:21-24.
  • Heydari M, Mirza-Alian A, Moradi N, 2011. Investigating the effects of potssium permanganate on mango quality and storability. Horticultural Science 25(2):130-136.
  • Kader AA, Mitchell FG, 1989. Postharvest physiology. In: La Rue, J.H.; Johnson, R.S.; (eds) Peaches, Plums and Nectarines: Growing and Handling for Fresh Market. University of
  • California Department of Agriculture and Natural Resources Publication No. 3331,. 158-164 p.
  • Kader AA, 2002. Post-harvest technology of horticultural crops.Oakland: University of California, Division of Agriculture and Natural Resources Publication 3311, 535 p.
  • Kaynaş K, Özelkök S, 1989. Meyvelerin hasat sonrası fizyolojileri. Meyvecilik Semineri, Yalova, 26 s.
  • Kozak B, 2003. Muz Yetiştiriciliği. Burcu Ofset, Ankara 497 s.
  • Kurnaz Ş, Ağar İT, Kaşka N, 1993. Redhaven ve J.H. Hale şeftalilerinde periyodik sıcaklık uygulamalarının yünlüleşme ve diğer bazı kalite özelliklerine etkileri. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8 (1): 125-136.
  • Lurie S, 1993. Modified atmosphere storage of peaches and nectarines to reduce storage disorders. J. Food Qual. 16:57-65.
  • Mujtaba A, Masud T, Butt SJ, Qazalbash MA, Fareed W, Shahid A, 2014. Potential role of calcium chloride, potassium permanganate and boric acid on quality maintenance of tomato cv. Rio grandi at ambient temperature. International Journal of Biosciences, 5(9):9-20.
  • Nizamlıoğlu, MN, Nas S, 2010. Meyve ve sebzelerde bulunan fenolik bileşikler; yapıları ve önemleri. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 1(5): 20-35.
  • Özdemir AE, Ertürk E, Çelik M, Dilbaz R, 2006. Venüs nektarin çeşidinin soğukta muhafazası. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3(3): 297-304.
  • Ramin AA, 2010. Potassium permanganates and short term hypobaric enhances shelf life of kiwifruits. Proc.6th International Postharvest Symposium,Eds.:M.Erkan and U.Aksoy, Acta Hort.877, 1: 849.
  • Sakaldaş M, Kaçan A, Şeker M, Kaynaş K. 2013. ‘Monroe’ ve ‘blake’ geççi şeftali çeşitlerinde modifiye atmosfer paketleme uygulamasının muhafaza süresince meyve kalitesine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 1(1):1-8.
  • Salamanca FA, Balaguera-Lopez HE Herrera AO, 2014. effect of potassium permanganate on some postharvest characteristics of tomato `chonto’ fruits (Solanum lycopersicum L.). Acta Hort. 1016:171-178.
  • Salunkhe DK, Desai BB, 1984. Postharvest biotechnology of fruits. Vol. (II). Boca Raton, Florida. CRC Press, Inc. 148 p.
  • Santana LRR, Benedetti BC, Sigrist JMM, 2010. Sensory characteristics of ‘Douradao’ peaches submitted to modified atmosphere packaging. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, 32(3): 700-708.
  • Silva DFP, Salomao LCC, Siqueira DL, Cecon PR, Rocha A, 2009. Potassium permanganate effects in postharvest conservation of the papaya cultivar Sunrise Golden. Pesquisa Agropecuária
  • Brasileira, 44:669-675. Slinkard K, Singleton VL, 1977. Total phenol analyses: automation and comparison with manual methods. Am. J. Enol. Viticult. 28: 49-55.
  • Tavares LBB,. Chıtarra MIF, Chıtarra AB, 1994. Use of modified atmosphere for storage of two peach (Prunus persica (L.) Batsch) cultivars: 1. Storage Potential and Quality. Arquivos de Biologia e Tecnologia 34(3-4): 401-413.
  • Tomas-barberan FA, Espin J.C, 2001. Phenolic compounds and related enzymes as determinants of quality in fruits and vegetables. J. Sci. Food Agric. 81:853-876.
  • Tonutti P, Casson, P, Ramina A, 1991. Ethylene biosynthesis during peach fruit development. J. Am. Soc. Hort. Sci. 116: 274-279.
  • Trujillo JPF, Martinez JA, Artes F, 1998. Modified atmosphere packaging affects the ıncidence of cold storage disorders and keeps flat peach quality. Food Research International, 31(8):571-579.
  • Türk R, Karaca H, 2015. Ülkemizde taze ürün depolayan soğuk muhafaza tesislerinde teknik ve ekonomik nitelikler. 12. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, 8-11 Nisan 2015, s. 777-795.
  • Werner RA, Hough LF, Frenkel C, 1978. Rehardening of peach fruit in cold storage. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 103: 90.
  • Wills R, McGlasson B, Graham D, Joyce D, 1998. Postharvest: An ıntroduction to the physiology and handling of fruits, vegetables and ornamentals. 4th Edition. CAB International, Wallingford, Oxen 10 8 DE, U.K. 262 p.
  • Xue W, Lite L, Zhao F, 1998. Research on the storage of peaches in ıce temperature conditions. Postharvest News and Inf. 9(5): 2041.
  • Zhang S, Li Y, Pei F, 2014. Carbon monoxide fumigation ımproved the quality, nutrients, and antioxidant activities of postharvest peach. International Journal of Food Sci., 4:11.
  • Zhishen J, Mengcheng T, Jianming W, 1999. The determination of flavonoid contents in mulberry and their scavenging effects on superoxide radicals. Food Chemistry, 64:555-559.
There are 40 citations in total.

Details

Journal Section Bahçe Bitkileri / Horticulture
Authors

Erdinç Bal

Publication Date March 31, 2016
Submission Date November 10, 2015
Acceptance Date January 28, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Bal, E. (2016). Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology, 6(1), 9-15.
AMA Bal E. Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri. J. Inst. Sci. and Tech. March 2016;6(1):9-15.
Chicago Bal, Erdinç. “Modifiye Atmosfer Paketleme Ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 6, no. 1 (March 2016): 9-15.
EndNote Bal E (March 1, 2016) Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology 6 1 9–15.
IEEE E. Bal, “Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri”, J. Inst. Sci. and Tech., vol. 6, no. 1, pp. 9–15, 2016.
ISNAD Bal, Erdinç. “Modifiye Atmosfer Paketleme Ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology 6/1 (March 2016), 9-15.
JAMA Bal E. Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri. J. Inst. Sci. and Tech. 2016;6:9–15.
MLA Bal, Erdinç. “Modifiye Atmosfer Paketleme Ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri”. Journal of the Institute of Science and Technology, vol. 6, no. 1, 2016, pp. 9-15.
Vancouver Bal E. Modifiye Atmosfer Paketleme ile Potasyum Permanganat Uygulamalarının J.H.Hale Şeftali Çeşidinin Muhafazası Üzerine Etkileri. J. Inst. Sci. and Tech. 2016;6(1):9-15.