This study was conducted to investigate the relationship between somatic cell count (SCC) and
some udder properties of Holstein cows at an intensive dairy farm. Phenotypic udder measurements were taken
and cows were classifed as Group I (cows with ideal udder characteristics) and Group II (cows without ideal
udder characteristics). The relationships between SCC and udder characteristics and between SCC and milk yield
and characteristics were assessed. Also, the effects of lactation number (1, 2, 3, 4), lactation periods (1, 2, 3) and
the control weeks were also investigated in each group. The effect of group (P<0.01), lactation number (P<0.05),
lactation period (P<0.01) and control weeks (P<.05) on SCC were found to be signifcant, but the interactions were
not found to be signifcant (P>0.05). SCC was found to be 5.04±0.09 Log10SHS cells ml-1 in Group I and 5.35±0.08
Log10SHS cells ml-1 in Group II. The effect of group on milk yield, pH and conductivity was found to be signifcant
(P<0.01). The values for Group I and Group II were respectively determined as 34.79±0.91 lt and 30.15±0.81 lt for
milk yield, 6.96±0.02 and 7.02±0.01 for pH and 5.59±0.26 and 6.84±0.23 for conductivity. Correlation analyses
revealed highly signifcant negative correlation (-0.258) between SCC and milk yield, highly signifcant positive
correlation (+0.552) between SCC and pH and again highly signifcant positive correlation (+0.278) between SCC
and conductivity. Current fndings revealed that udder phenotypic characteristics should be taken into account to
improve milk quality since non-ideal udders may negatively influence milk quality
Bu çalışma entansif bir süt sığırcılığı işletmesinde bulunan Holstein ineklerde memenin fenotipik özellikleri
ile somatik hücre sayısı (SHS) arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada ineklerde meme
fenotipik ölçüleri alınmış ve inekler GrupI (ideal meme özelliğinde olanlar) ve GrupII (ideal meme özelliğinde
olmayanlar) şeklinde sınıflandırılmıştır. Meme özellikleri ile SHS, SHS ile süt verimi ve süt kompozisyonu
arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Ayrıca her bir grupta laktasyon sırası (1,2,3,4), laktasyon dönemi (1,2,3) ve kontrol
haftalarının (1,2..,10) etkisi istatistiki olarak incelenmiştir. SHS üzerinde grup (P<0.01), laktasyon sırası (P<0.05),
laktasyon dönemi (P<0.01) ve kontrol haftası etkisi (P<0.05) istatistiki olarak önemli bulunmuş, interaksiyonlar
önemli olmamıştır. GrupI’ de somatik hücre sayısı 5.04±0.09 Log10SHS adet ml-1 ve GrupII’ de 5.35±0.08 Log10SHS
adet ml-1 olarak belirlenmiştir. Süt verimi, pH ve iletkenlik özelliklerinde grup etkisi önemli (P<0.01) bulunmuştur.
Grup I ve Grup II için bu değerler sırasıyla; süt veriminde 34.79±0.91 lt gün-1 ve 30.15±0.81 lt gün-1, pH’ ta
6.96±0.02 ve 7.02±0.01, iletkenlikte 5.59±0.26 ve 6.84±0.23 olarak belirlenmiştir. Ayrıca korelasyon değerlerine
bakılmış SHS ile süt verimi arasında -0.258 değerinde önemli negatif yüksek korelasyon ve SHS ile pH ve SHS
ile iletkenlik arasında sırasıyla +0.552 ve +0.278 önemli pozitif yüksek korelasyon tespit edilmiştir. Elde edilen
sonuçlar üretilen sütün kalitesini arttırmak için memenin fenotipik özelliklerinin dikkate alınması gerektiğini,
fenotipik olarak ideal olmayan memelerin süt kalitesini olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymuştur
Journal Section | Zootekni / Animal Science |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 31, 2016 |
Submission Date | May 23, 2016 |
Acceptance Date | November 15, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 4 |