Nüfus, şehirleşme oranı ve gelir artışı gibi nedenlerle yüksek kaliteli gıdalara (özellikle hayvansal gıdalar)
olan talep dünya genelinde artmaktadır. Bu artışın gelecek yıllarda da sürmesi beklenmektedir. Bu durum gıda
üretiminin artırılması ve çevresel yönden sürdürülebilir bir sisteme oturtulması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır.
Son yüzyılda, atmosferdeki CO2 düzeyi yaklaşık 100 ppm, dünyanın ortalama ısısı 0.9 oC ve deniz suyu seviyesi 20
cm kadar yükselmiştir. Hayvancılık faaliyetleri, tarımsal kimyasallar, çeltik tarımı, tarımda kullanılan makinalar ve
anız yakma gibi bazı tarımsal faaliyetler önemli düzeyde sera gazı salınımına neden olmaktadır. Yürütülen birçok
araştırmanın sonuçlarına göre, ekim nöbeti sistemlerinde ve hayvan beslemede yemlik baklagillerin kullanılması,
sera gazı salınımı ve çevresel kirliliği önemli oranda azaltmaktadır. Bitkisel üretimde en sınırlayıcı element
azottur ve tarımda kullanılan azotlu gübrelerin üretiminde çok yüksek oranda sera gazı salınımına neden olan
fosil yakıtlar kullanılmaktadır. Azotlu gübrelerin yerine, simbiyotik yolla N2 bağlayan baklagillerin tarım sistemine
dahil edilmesi, daha çevre dostu ve sürdürülebilir bir uygulamadır. Baklagiller simbiyotik yolla yılda hektara 100-
380 kg N bağlayabilme yeteneğindedirler. Hayvancılık, sindirim sistemi fermentasyonu, atık gübreler ve diğer
üretim faaliyetleri sırasında ortaya çıkan CO2, CH4 ve N2O nedeniyle, tarımsal kökenli sera gazı salınımının en
önemli kaynağıdır. Yemlik baklagillerin hayvan rasyonlarına katılması verimliliği artırırken, aynı zamanda et ve süt
üretiminde CH4 ve N2O salınımını azaltmakta ve karbon tutumunu da artırmaktadır. Dünya genelinde antropojenik
CH4 salınımının yaklaşık % 21-25’i hayvan sindirim sisteminde üretilmektedir. Bazı yemlik baklagiller bünyelerinde
tanen ve polifenoloksidaz gibi ikincil metabolitler bulundururlar. Bu maddeler hayvanın sindirim sisteminde metan
oluşumunu azaltırlar ve ayrıca sindirilemeyen azotu idrar yerine dışkıya yönlendirirler. İdrardaki N hızlıca N2O’ya
dönüşüp, sera gazı olarak atmosfere geçerken, dışkıdaki azot organik madde olarak toprakta depolanır. Çayır-mera
alanlarının ana bileşenlerinden olan yemlik baklagiller toprak-bitki-hayvan-atmosfer sisteminin farklı aşamalarında
çok önemli katkı sağlarlar.
The demand for high quality foods is increasing due to increase of urbanization, population and
disposable income. Thus increased global food production is required and this increase must be achieved through
environmentally sustainable production systems. It is a fact that CO2 concentration of atmosphere about 100 ppm,
average global temperature about 0.9 oC, and sea level about 20 cm increased in the last century. Some agricultural
activities such as, enteric fermentation, agricultural chemicals, paddy farm, agricultural machines and burning of
stubble causes highly greenhouse gases (GHG) emission. Regard the results of studies, forage legumes used in
crop rotation and livestock feeding decreases GHG emissions and pollute of natural sources. Currant agricultural
production is highly N limited, while the provision of industrial N is largely based on fossil energy with its associated
emission of GHG. Thus, substitution of industrial N fertilizer with N derived from legumes’ symbiotic N2 fixation
is an important contribution to more environmental friendly and resource efficient agricultural systems. Livestock
production is a significant source of GHG emissions, generating CO2, CH4 and N2O from enteric fermentation,
manure management and other production activities. Inclusion of forage legumes in ruminant diets can potentially
improve productivity while at the same time reducing the C footprint of meat and milk production through reduced
CH4 and N2O emissions as well as enhanced C sequestration. Several forage legumes possess plant secondary
metabolites that include tannins and polyphenoloxidase. In the rumen, these secondary metabolites protect proteins
from degradation and ruminants excrete less urinary N but more fecal N. This is important because the urinary N
is quickly converted to ammonia and N2O which induces environmental problems. There is evidence that forage
legumes, as components of mixed grass-legume swards, can provide multiple benefits to agriculture by acting at
different stages in the soil-plant-animal-atmosphere system.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Tarla Bitkileri / Field Crops |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2018 |
Submission Date | March 12, 2018 |
Acceptance Date | April 2, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 8 Issue: 3 |