In
this study, the effects of Ferula
elaeochytris (Korovin 1947) root
powder on growth, feed evaluation and development of gonads in diets for
goldfish (Carassius auratus L. 1758)
was investigated. Four different experimental diets were prepared, with crude
protein (36%), crude fat (8%) and energy (3650 kcal/kg digestible energy) being
equal. Ferula elaeochytris root power
was supplemented by 0 (Control group), 1, 5 and 10 g kg-1. Goldfish were reared in 105 lt aquarium
maintained in stagnant water. Each dietary treatment was tested in duplicated groups of 30 fish per
aquarium in a completely randomized design. Initial weight of 7.55±0.02 g and
length 7.51±0.13 cm were feed the diets twice per daily to apparent satiation
for 84 days. There was no statistically difference between groups in terms of live
weight gain, length growth, condition factor, mean live weight gain, feed
conversion ratio, hepatosomatic index, viscerosomatic index and gonadosomatic
index (P>0.05). Feed intake values were found to be different in groups (P<0.05). It was determined that the gonadal histology
of the female gold fish was different at the end of trials. No deaths occurred
in the groups during the trial. As a result, there was no significant effect on
the growth and feed conversion ratio of gold fish to be added to the diet.
Bu çalışmada, Japon balığı (Carassius auratus L. 1758)’nın büyüme,
yem değerlendirme ve gonadların gelişimi üzerine çakşır otu (Ferula elaeochytris K. 1947) kökü
tozunun etkileri araştırılmıştır. Ham protein (%36), ham yağ (%8) ve
enerji (3650 kcal/kg sindirilebilir enerji) değerleri eşit olacak şekilde 4
farklı deneme yemi hazırlanmıştır. Hazırlanan yemlere çakşır otu (Ferula elaeochytris) kökü tozu 0
(Kontrol), 1, 5 ve 10 g kg-1 oranında ilave edilmiştir. Deneme, her
grupta 30 balık olacak şekilde 2 tekerrürlü tesadüf parselleri deneme desenine
göre planlanarak 105 lt’lik akvaryumlarda 84 gün süre ile yürütülmüştür.
Başlangıç ağırlıkları 7.55± 0.02 g ve boyları
7.51±0.130 cm olan japon balıkları, günde 2 kez doyuncaya kadar beslenmiştir. Deneme yeminin canlı ağırlık artışı, boyca büyüme, kondüsyon faktörü,
ortalama canlı ağırlık artışı, yüzde canlı ağırlık artışı, spesifik büyüme
oranı, yem değerlendirme oranı, hepatosomatik indeks, visserosomatik indeks ve
gonadosomatik indeks bakımından gruplar arasında istatistiki olarak önemli bir
farklılık bulunmamıştır (P>0.05). Gruplara ait yem tüketim değerlerinin
farklı olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Deneme sonu dişi japon balığı
gonad histolojik özelliklerinin farklı olduğu tespit
edilmiştir. Deneme süresince gruplarda ölüm görülmemiştir. Sonuç olarak, yeme
çakşır otu kökü tozu eklenmesinin japon balıklarında büyüme ve yem
değerlendirme oranı üzerine önemli bir etkisi tespit edilememiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Hydrobiology |
Journal Section | Su Ürünleri / Fisheries |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2019 |
Submission Date | June 6, 2018 |
Acceptance Date | October 16, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 1 |