The biggest problem of livestock in Turkey is the lack of quality roughage despite the high number of animals. Due to the fact that, plants grown for different purposes should also be included in the rations. Sweet corn whose cultivation area is increasing, harvested the milk stage period and 61-73% of green portionr emains . This remaining green portion is a good silo material but contain low protein. In this study, the effect of alfalfa (100%M, 100%Y, 75%M+25%Y, 50%M+50%Y, 25%M+75%Y) silage quality of alfalfa added to sweet corn in different ratios was examined. Dry matter content, pH, fleig score, crude protein ratio, organic acids, relative feed value (RFV), calcium, potassium, magnesium and phosphorus, total phenolic, anti-radical activity, total flavonoid and condensed tannin contents were determined in silage materials. The highest crude protein was obtained from pure alfalfa silage (26.74%). According to Fleig scores, the highest values were obtained for sweet corn (99.69), 75%M+25%Y (95.96) and 50%M+50%Y (90.45) mixed silages. RFV of silages varied between 87.74 and 148.45. The lactic acid content varied between 1.94% and 3.47%. Silages were found to be high in terms of secondary metabolite content, which is important for animal nutrition. The nutrient contents of all treatments were at a level to meet the needs of the animals. As a result, it was determined that alfalfa added to corn silage improved silage quality. In addition, considering all the features, it has been determined that the mixture of 75%M+25Y is better than the other processes.
Türkiye’de hayvancılığın en büyük problemi, hayvan varlığının yüksek olmasına rağmen kaliteli kaba yemlerin yetersiz olmasıdır. Bu nedenle, farklı amaç doğrultusunda yetiştirilen bitkilerin de rasyonlara dâhil edilmesi gerekmektedir. Ekim alanı giderek artan şeker mısır, süt olum döneminde hasat edilmekte ve geriye %61-73 oranında yeşil aksam kalmaktadır. Geriye kalan bu yeşil aksam iyi bir silo maddesi olup, protein bakımından fakirdir. Bu çalışmada şeker mısıra ‘M’ farklı oranlar da eklenen yoncanın ‘Y’ (%100M, %100Y, %75M+%25Y, %50M+%50Y, %25M+%75Y) silaj kalitesine etkisi incelenmiştir. Silaj materyallerinde kuru madde oranı, pH, fleig skoru, ham protein oranı, organik asitler, nispi yem değeri (NYD), kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor, toplam fenolik, anti radikal aktivite, toplam flavonoid ve kondanse tanen içerikleri belirlenmiştir. En yüksek ham protein yalın yonca silajından (%26.74) elde edilmiştir. Fleig skorlarına göre, şeker mısır (99.69), %75M+%25Y (95.96) ve %50M+%50Y (90.45) karışım silajları için en yüksek değerler elde edilmiştir. Silajların NYD 87.74 ile 148.45 arasında değişmiştir. Laktik asit içeriği %1.94-3.47 arasında değişmiştir. Silajlar hayvan besleme bakımından önemli olan sekonder metabolit içeriği bakımından yüksek bulunmuştur. Tüm işlemlerin besin madde içerikleri ise hayvanların ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olmuştur. Sonuç olarak, mısır silajına ilave edilen yoncanın silaj kalitesini iyileştirdiği belirlenmiştir. Ayrıca tüm özellikler göz önüne alındığında %75M+25Y karışımının diğer işlemlere göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Tarla Bitkileri / Field Crops |
Authors | |
Early Pub Date | August 29, 2023 |
Publication Date | September 1, 2023 |
Submission Date | March 13, 2023 |
Acceptance Date | May 16, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 13 Issue: 3 |