Abstract
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi kapsamındaki illerde su ürünleri avcılık ve yetiştiricilik istatistikleri incelenerek mevcut durum ortaya konmuştur. KOP Bölgesinde Türkiye’nin toplam su ürünleri üretiminin %1,12’lik kısmı gerçekleştirilmektedir. Bölgede en fazla yetiştiriciliği yapılan tür gökkuşağı alabalığı (%98,5) olup çok az miktarlarda tilapya (%0,9) ve sazan (%0,6) yetiştirilmektedir. Kırıkkale ve Aksaray illerinde hiçbir su ürünleri yetiştiriciliği yapılmamakta iken en fazla yetiştiricilik Kırşehir (%35,2), Yozgat (%24,5) ve Karaman (%24,3) illerinde gerçekleştirilmektedir. KOP Bölgesinde 2018 yılı itibariyle 3.259 ton su ürünleri avcılığı yapılmış olup bu değer Türkiye’nin toplam su ürünleri avcılığının %10,8’ine tekabül etmektedir. 2016-2018 yılları ortalamasına göre en yüksek avcılık Yozgat (%36,5) İlinde gerçekleştirilmiş olup bunu Kırşehir (%30,0) ve Konya (%23,6) illeri izlemektedir. Tür bazında ise en yüksek avcılık değerine sahip tür %37,5’lik oran ile gümüş balığı olup bunu sırasıyla gümüşi havuz balığı (%36,5), sazan (%12,8), sudak (%5,8) ve kerevit (%2,4) izlemektedir. Diğer türler ise %1,0 civarında veya daha düşük oranlarda avlanmaktadır. KOP Bölgesinde avcılıktan elde edilen ürün miktarının arttırılmasına yönelik olarak sürdürülebilir avcılık ilkeleri doğrultusunda stratejiler geliştirilmesi ve uygun alanlarda yetiştiriciliğin desteklenmesi gerekmektedir.