Aim: Intestinal ischemia reperfusion (I/R) injury is an emergency condition with a high mortality rate and early diagnosis is very difficult. In this study, we aimed to examine the biochemical and histopathological effects of resveratrol and quercetin on intestinal I/R injury model.
Material and Method: In our study, 56 male Sprague-Dawley rats weighing 250-300 g were randomly divided into 7 groups consisting of 8 rats. Groups were control group (group 1), saline group (group 2), ethanol group (group 3), resveratrol group (group 4) (30mg/kg), quercetin group (group 5) (30mg/kg), resveratrol+quercetin group A (group 6) (15 mg/kg+15 mg/kg), resveratrol+quercetin group B (group 7) (30 mg/kg+30 mg/kg). At the end of the experiment rats intestinal tissues were divided into 2 parts for biochemical and histopathological examination. Total oxidant level (TOS), total antioxidant level (TAS), total thiol [(-SH)+(-S-S-)] (TT), native thiol [-SH] (NT), and protein content levels were measured spectrophotometrically, oxidative stress index (OSI) and disulfide [-S-S-] levels were calculated.
Results: A statistically significant difference was found between the groups in terms of TOS, OSI, TT, NT and disulfide levels (p <0.05). No statistically significant difference was observed between the groups in terms of TAS levels (p˃0.05). A significant improvement in histopathological scoring was observed in all treatment groups compared to saline and ethanol groups (p<0.05).
Conclusion: Resveratrol and quercetin have protective effects in reducing oxidative stress in intestinal I/R damage.
KSÜ BAP
Proje No : 2019 / 2-28
Giriş: İntestinal iskemi reperfüzyon (İ/R) hasarı yüksek mortalite oranına sahip, erken tanısı çok zor olan acil bir durumdur. Bu çalışmamızda resveratrol ve quercetin’in mezenter İ/R hasarı modeliyle oluşan intestinal hasardaki oksidatif stres ve antioksidan sistem üzerine etkilerinin biyokimyasal ve histopatolojik olarak incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 250-300 gr ağırlığında 56 adet Sprague-Dawley cinsi erkek sıçan randomize bir şekilde her grupta 8’er sıçandan oluşan 7 gruba ayrılmıştır: kontrol grubu (grup 1), salin grubu (grup 2), etanol grubu (grup 3), resveratrol grubu (grup 4) (30mg/kg), quercetin grubu (grup 5) (30mg/kg), resveratrol+quercetin grubu A (grup 6) (15mg/kg+15 mg/kg), resveratrol+quercetin grubu B (grup 7) (30 mg/kg+30 mg/kg). Deney sonunda tüm ratlar sakrifiye edilerek bağırsak dokuları alınmış ve biyokimyasal ve histopatolojik inceleme için 2 parçaya ayrılmıştır. Total oksidan seviye (TOS), total antioksidan seviye (TAS), total tiyol [(-SH)+(-S-S-)] (TT), native tiyol [-SH] (NT) ve protein miktarı düzeyleri spektrofotometrik olarak ölçülmüş, oksidatif stres indeksi (OSI) ve disülfit [-S-S-] düzeyleri hesaplanmıştır.
Sonuç: TOS, OSI, TT, NT ve disülfit düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenirken (p<0.05), TAS düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir (p˃0.05). Histopatalojik skorlamada, tüm tedavi gruplarında salin ve etanol gruplarına göre anlamlı bir düzelme görülmüştür (p<0.05).
Tartışma: Resveratrol ve quercetin intestinal I/R hasarında oksidatif stresin azaltılmasında koruyucu etkilidir.
Proje No : 2019 / 2-28
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Surgery |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | Proje No : 2019 / 2-28 |
Publication Date | December 31, 2023 |
Acceptance Date | September 14, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 3 |