In the present day and the future, the sustainability of agricultural production is very important. It
is important to grow non-pathogenic or virus-free plants to ensure sustainability in agriculture,
protect the gene resources of existing plants, develop new plant varieties, and grow plants resistant
to biotic and abiotic stress conditions. The field of Plant Tissue Culture serves these issues. Plant
Tissue Culture is a plant production technique performed under controlled environmental
conditions from plant parts such as cells, tissues or organs called explants in an artificial nutrient
medium under aseptic conditions. The plants grown in tissue culture are not affected by
environmental conditions. Also, these plants are given various characteristics in the appropriate
culture environment. By doing so, the purpose is to obtain a disease-free plant, produce secondary
metabolites, protect the gene resources of plants, solve the problems that cannot be resolved by
classical farming methods, and realize high-quality economic plant production. The purpose of
this paper is to provide a holistic view of tissue culture and tissue culture usage areas and to
emphasize its importance.
Günümüzde ve gelecekte tarımsal üretimin sürdürülebilirliği oldukça önemlidir. Tarımda
sürdürülebilirliği sağlamak için patojen olmayan veya virüssüz bitkiler yetiştirmek, var olan
bitkilerin gen kaynaklarını korumak, yeni bitki çeşitleri geliştirmek, biyotik ve abiyotik stres
koşullarına karşı dayanıklı bitkiler yetiştirmek önem arz etmektedir. Bu konulara bitki doku
kültürü alanı hizmet etmektedir. Bitki doku kültürü, aseptik şartlarda yapay bir besin ortamında
adına eksplant denilen hücre, doku veya organ gibi bitki kısımlarından kontrollü çevre
koşullarında bitki üretim tekniğidir. Doku kültüründe geliştirilen bitkiler, çevre koşullardan
etkilenmemektedir. Bunun yanında uygun kültür ortamında bu bitkilere çeşitli özellikler
kazandırılmaktadır. Bu şekilde amaç, hastalıklar taşımayan bir bitki elde etmek, sekonder
metabolitler üretmek, bitkilerin gen kaynaklarını korumak ve klasik tarım yöntemleriyle
çözülemeyen sorunlara çözüm getirmek, kaliteli ekonomik bir bitkisel üretim gerçekleştirmektir.
Bu derlemedeki amaç ise, doku kültürü ve doku kültür kullanım alanlarına bütüncül bir şekilde
bakılmasını sağlamak ve önemini vurgulamaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Early Pub Date | June 23, 2023 |
Publication Date | June 30, 2023 |
Submission Date | May 22, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 4 Issue: 1 |