Teknolojinin gelişmesi ile birlikte insan vücudundaki sinyalleri algılayabilen sensörler geliştirilmektedir. Sensörler vasıtasıyla alınan sinyaller işlenerek çeşitli sistemler kontrol edilebilmektedir. Yapılan çalışmada Thalmic Labs tarafından üretilen MYO Armband ürünü ile EMG(Elektromiyografi) ve IMU(Inertial Measurement Unit) sinyalleri toplanarak endüstriyel robot kolunun kontrolü gerçekleştirilmiştir. EMG sinyalleri ilk önce ön işlemden geçirilmiş ve PCA (Principle Component Analysis) algoritması ile boyutu azaltılmıştır. EMG sinyallerini sınıflandırmak için Random Forest algoritması kullanılmıştır. Sınıflandırma sonucunda 3 farklı hareket tespit edilmiş olup bu hareketler ile endüstriyel robot kolu kontrol edilmiştir. Çalışmada ABB robot firmasına ait IRB120 endüstriyel robot kolu kullanılmıştır. Geliştirilen yazılım ile EMG ve IMU sinyalleri hareket ve konum bilgisine dönüştürülerek robot kolunun gerçek zamanlı kontrolü sağlanmıştır.
With the recent advances in technology, sensors that can detect signals in the human body are being developed. Various systems can be controlled by processing the signals received from the sensors. In the study, the control of the industrial robot arm was analyzed by using the MYO Armband device produced by Thalmic Labs, EMG (Electromyography) and IMU (Inertial Measurement Unit) signals. EMG signals are preprocessed first and the size is reduced with the PCA (Principle Component Analysis) algorithm. Then, Random Forest algorithm is used to classify EMG signals. Three different movements are determined from the classification result and the industrial robot arm is controlled with these movements. IRB120 industrial robot arm belonging to ABB robot company was used in the study. With the developed software, EMG and IMU signals are transformed into motion and position information, allowing real-time control of the robot arm
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Artificial Intelligence |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 1 Issue: 1 |