Bitkilerde kalite ve kantite yönünden kayıplara
sebep olan hastalık ve zararlılar ile mücadele edilirken, tarımda
sürdürülebilirlik esaslarına uyulmalı, çevre, insan ve hayvan sağlığına duyarlı
yetiştiricilik yöntemleri izlenmelidir. Tarımsal üretimde pestisitlerin kullanımını
azaltan veya yasaklayan yeni tarım politikalarının geliştirilmesi ile bitki
hastalık ve zararlıları ile mücadele stratejileri içinde, hastalık ve
zararlılara dayanıklı çeşit ıslahı oldukça fazla ilgi görmeye başlamıştır. Bu
çalışma kapsamında armudun en yıkıcı hastalığı olan ve henüz kesin bir çözümün
bulunamadığı ateş yanıklığı hastalığına karşı duyarlılık durumları belirlenmiş
42 adet melezin ve referans olarak kullanılan 4 ticari çeşidin, 2 yıllık
verileri ile fenolojik, pomolojik, morfolojik ve kimyasal özellikleri tespit
edilmiştir. Çalışmada incelenen genotiplerin tam çiçeklenme tarihleri, yıllara
göre 25 Mart - 25 Nisan, hasat tarihleri 3 Ağustos - 6 Ekim, tam çiçeklenmeden
hasada kadar geçen gün sayısı 109 – 174 gün arasında değişiklik göstermiştir.
Ortalama meyve boyu 29.85 - 104.61 mm, meyve eni 27.76 - 76.48 mm, meyve
ağırlığı 12.4 - 292.62 g, meyve eti sertliği ise 5.0 - 10.8 kg/cm2 aralığında
değişim göstermiştir. Ortalama suda çözünebilir kuru madde içeriği % 12.3 - %
17.7, titre edilebilir asit miktarı % 0.18 - 0.96 aralığında değişim
göstermiştir. Çalışmada, özellikleri belirlenen 42 genotip ile referans olarak
kullanılan 4 çeşit, ateş yanıklığı hastalığına dayanıklılık, yeme kalitesi,
albeni, meyve iriliği, boy/çap, suda çözünebilir kuru madde, meyve eti taş
hücre durumu, meyve eti sertliği ve paslılık parametreleri kullanılarak,
tartılı derecelendirmeye tabi tutulmuştur. Değerlendirme sonucunda, üstün
bulunan 7 genotip ileri düzey gözlem parseline geçebilecek potansiyelde
görülmüştür.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | October 10, 2017 |
Submission Date | December 28, 2016 |
Acceptance Date | August 3, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 14 Issue: 3 |