Bu
araştırmada Tekirdağ koşullarında Syrah üzüm çeşidinde farklı toprak işleme ve
yaprak alma uygulamalarının su stresi, sürgün ve yaprak özellikleri üzerine
etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Üç farklı toprak işleme uygulaması;
korumalı toprak işleme (KTİ), korumalı toprak işleme+geleneksel toprak işleme
(KTİ+GTİ) ve geleneksel toprak işleme (GTİ) yapılmıştır. Yine 3 farklı yaprak
alma uygulaması; kontrol (AY+KY)
uygulaması (ana yaprak ve koltuk yaprakların omca üzerinde bırakıldığı),
AY (ana yaprakların omca üzerinde bırakıldığı) ve KY (koltuk yaprakların omca
üzerinde bırakıldığı) olacak şekilde düzenlenmiştir. Araştırmada yaprak su
potansiyelleri (şafak öncesi ve gün ortası), sürgün özellikleri (sürgün
uzunlukları değişimi, hızı, budama odunu ağırlığı, güç, vigor), yaprak
özellikleri (doğrudan güneşlenen yaprak alanı=DGYA, omca başına düşen DGYA
hesap, bir kg üzüme düşen DGYA hesap, omca başına düşen gerçek yaprak alanı, bir
kg üzüme düşen yaprak alanı hesap) ve omca başına verim kriterleri
incelenmiştir. KTİ+GTİ uygulamasının yaprak su potansiyeli ve yaprak alanını
azalttığı görülmüş ancak sonuç
olarak, kırmızı şaraplık üzüm çeşidi olan Syrah için toprak işleme
uygulamalarında KTİ uygulaması, yaprak alma uygulamalarından ise Kontrol
(AY+KY) uygulaması önerilmiştir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | February 9, 2018 |
Submission Date | December 29, 2016 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 15 Issue: 1 |