Bu çalışmada soğuk pres
yöntemiyle üretilmiş dokuz farklı yağ çeşidinin bazı ağır metal ve mikrobesin
element miktarlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada materyal olarak
kullanılan soğuk pres yağlar Türkiye’de üretilmiş ve yerli piyasadan temini
kolay, özellikle yemeklik olarak kullanılan ayçiçeği, aspir, keten tohumu,
fındık, susam, ceviz, badem, kabak çekirdeği ve yerfıstığı soğuk pres
yağlarıdır. ICP-OES cihazı kullanılarak yağların sodyum (Na), kalsiyum (Ca),
magnezyum (Mg), potasyum (K), fosfor (P), aluminyum (Al), demir (Fe), çinko
(Zn), cıva (Hg), kurşun (Pb), nikel (Ni), kalay (Sn), kükürt (S), arsenik (As),
kadmiyum (Cd), kobalt (Co), bakır (Cu), mangan (Mn), krom (Cr) element
düzeyleri ölçülmüştür. Ağır metallerden kurşun (Pb), cıva (Hg), aluminyum (Al) elementlerinin
bazı soğuk pres yağ çeşitlerinde yüksek miktarlarda mevcut olduğu
belirlenmiştir. Ağır metal ve mikrobesin elementleri miktarlarının hem soğuk
pres yağ çeşidi, hem de markalara göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Yapılan varyans analizlerine göre bu farklılıklar istatistiksel açıdan önemli
bulunmuştur. Elde edilen element değerlerinin literatür verileri ile
kıyaslaması ve yasal limitlere göre değerlendirmeleri yapılmıştır.
soğuk pres yağ ağır metal makro element İndüktif Eşleşmiş Plazma/Optik Emisyon Spektroskopisi
The aim of this study
was to determine the amount of some heavy metals and macro elements in various
cold pressed vegetable oils produced by cold pressing. For this reason,
commonly consumed nationally available brands of cold pressed vegetable oils
were selected for analysis and purchased locally. These cold pressed vegetable
oils are easily obtainable from local market and using edible; sunflower oil,
safflower oil, flax seed oil, hazelnut oil, walnut oil, almond oil, pumpkin
seed oil, peanut oil and sesame oil. The content of elements such as Na, Ca,
Mg, K, P, Al, Fe, Zn, Hg, Pb, Ni, Sn, S, As, Cd, Co, Cu, Mn, Cr in the cold
pressed vegetable oils were determined by using inductively-coupled
plasma-optical emission spectrometry (ICP-OES). The elements contents varied
among cold pressed vegetable oil types and brands. According to the analysis of
variance, the differences among samples were statistically significant.
According to the finding of the research, any amount of Pb, Hg and Al were not
detected in some of cold pressed vegetable oils. However, these elements
contents in some cold pressed vegetable oils were detected on high level. The
obtained these results in the research were compared with values in literatures
and were evaluated according to legal limits. Potential sources of heavy metals
contamination in the cold pressed vegetable oils were also discussed.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | February 9, 2018 |
Submission Date | January 11, 2017 |
Acceptance Date | August 3, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 15 Issue: 1 |