Vermicompost is an organic material
that is received after a process of digestion some kinds of wastes (harvest,
kitchen, manure etc.) by earthworms. It has an extensive usage in agriculture
such as soil conditioner, source of organic fertilizer in both organic and
inorganic agriculture. In this study, it is aimed to investigate the effects of
increasing doses of vermicomposts combined to soil and peat on wheat (Triticum
vulgaris L.) growth and
nutrition. For this purpose, air dried soil and peat were mixed with three
rates of vermicompost equivalent to 0% (control), 25% and 50% (v/v)
combinations. The treatments were replicated three times. The data revealed
that nutritional concentration of aerial parts was influenced significantly by
the application of vermicompost in the growth media. This study suggests that
the vermicompost use in plant production has a role as a source of nutrients
for plant growth.
Vermikompost, kimi atıkların (hasat, mutfak, gübre vb.
gibi), toprak solucanları tarafından sindirilmesi sonucu elde edilen organik
bir materyaldir. Hem organik hem de konvansiyonel tarımda, toprak düzenleyicisi
ve organik gübre olarak geniş bir kullanım alanı mevcuttur. Araştırmada, toprak
ve torfa uygulanan artan vermikompost dozlarının buğday (Triticum vulgaris L.) bitkisinin büyüme ve gelişimine etkileri
incelenmiştir. Bu amaçla, hava kurusu toprak ve torf, 0% (kontrol), 25% ve 50%
(v/v) oranlarında olmak üzere 3 farlı vermikompost dozu ile kombine edilmiştir.
Deneme 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur.
Elde edilen bulgulara göre, yetiştirme ortamlarına
uygulanan tüm vermikompost dozlarının bitkilerin kök üstü organlarının beslenme
durumuna istatistiki olarak önemli düzeyde etki ettiği izlenmektedir. Araştırma
sonucunda, vermikompostun bitkisel üretimde bitki gelişim ve büyümesi açısından
önemli bir besin kaynağı görevi üstlendiği söylenebilmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | May 15, 2018 |
Submission Date | September 9, 2017 |
Acceptance Date | February 27, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 15 Issue: 2 |