The study was carried out to demonstrate the effects of the use of water-extracted propolis (PE) as a coating material on shelf life, storage temperature, time, and egg quality parameters obtained from free-range laying hens. The idea of coating an egg with a product to preserve its freshness for a longer time has been the subject of research by researchers. For this purpose, there are studies using samples of propolis extracted using different alcohols. In this study, the effects of coating eggs obtained from free-range reared chickens with water extracted PE and keeping them in different storage conditions on the internal and external quality parameters of the eggs were investigated.
For this purpose, 80 eggs were collected from 64-week-old Lohmann brown layers. Egg samples were divided into groups of 8 treatments [2 storage times (10 and 20 days) × 2 storage temperatures (4°C and 22°C) × propolis coating on the shell (coated / uncoated)] and arranged to contain 10 eggs per treatment. In the study, it was seen that PE caused positive effects on the shelf life and internal quality characteristics of eggs stored at room and refrigerator temperature, as it covers the pores on the shell. As a result of coating with propolis extract, specific gravity and egg yolk index values increased (P <0.05). In addition, the number of mesophilic bacteria has decreased. Due to these positive effects, propolis can be considered as a natural alternative product that can be used for eggshell coating. It was determined at the end of the research that coating with the water-derived extract of propolis , a by-product of beekeeping activities, might have positive effects on long-term storage.
Bu çalışma, suda ekstrakte edilen propolisin (PE) kaplama materyali olarak kullanımının raf ömrü, depolama sıcaklığı, süresi ve serbest dolaşan yumurtacı tavuklardan elde edilen yumurta kalitesi parametreleri üzerindeki etkilerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Yumurtanın tazeliğini daha uzun süre koruyabilmek için bir ürünle kaplama düşüncesi, uzun zamandır araştırmacıların inceleme konusu olmuştur. Bu amaçla uygulanabilecek kaplama malzemelerinden birisi olan propolisin, farklı alkoller kullanılarak ekstrakte edilmiş örneklerinin kullanıldığı çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmada serbest dolaşan tavuklardan elde edilen yumurtaların, suda ekstraksiyon yöntemi ile elde edilmiş PE ile kaplanması ve farklı depolama koşullarında bekletilmesinin, yumurta iç ve dış kalite parametreleri üzerine olan etkileri araştırılmıştır.
Bu amaçla 64 haftalık Lohmann kahverengi yumurtacı tavuklardan 80 adet yumurta toplanmıştır. Yumurta örnekleri, 8 muamele [2 saklama süresi (10 ve 20 gün) × 2 saklama sıcaklığı (4°C ve 22°C)× kabuk üzerinde propolis kaplama (kaplamalı/kaplamasız)] grubuna ayrılmış ve her bir muamelede 10 yumurta olacak şekilde düzenlenmiştir. Araştırma sonunda PE’nin, kabuğun üzerindeki porları kaplaması sebebiyle, oda ve buzdolabı sıcaklığında depolanan yumurtaların raf ömrü ve iç kalite özellikleri üzerinde olumlu etkilere sebep olduğu görülmüştür. Propolis ekstraktı ile kaplama sonucunda özgül ağırlık, yumurta sarısı indeksi değerleri artış göstermiştir (P<0.05). Ayrıca mezofilik bakteri sayısı azalmıştır. Bu olumlu etkileri nedeniyle propolis, yumurta kabuğunun kaplanmasında kullanılabilecek doğal bir alternatif bir ürün olarak değerlendirilebilir. Arıcılık faaliyetlerinin bir yan ürünü olan propolisin suda elde edilen ekstraktı ile kaplamanın uzun süreli depolama üzerinde olumlu etkileri olabileceği araştırma sonunda belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | January 26, 2022 |
Publication Date | January 26, 2022 |
Submission Date | March 8, 2021 |
Acceptance Date | July 29, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 19 Issue: 1 |