Bu araştırmada, Türkiye’nin Avrupa bölümünden toplanan 24 yaygın fiğ (Vicia sativa L.) aksesyonunun kimyasal kompozisyonun belirlemesi amaçlanmıştır. Tarla denemesi, Türkiye’nin Tekirdağ ilinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Araştırma ve Deneme Alanı’nda 2015-2016 yetiştirme döneminde yürütülmüştür. Bu araştırmada yaygın fiğ aksesyonlarının kimyasal kompozisyonları (azot (N), fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), bakır (Cu), çinko (Zn), demir (Fe), mangan (Mn) içerikleri) kuru ot üzerinden belirlenmiştir. Kimyasal kompozisyon içerikleri aksesyonlar arasında istatistiki olarak önemli derecede farklı bulunmuştur (P≤0.01). Tarla çalışmasından elde edilen sonuçlara göre, N, P, K, Ca, Mg, Cu, Zn, Fe, ve Mn içerikleri sırasıyla 0.95–3.14 %, 0.84–3.65 %, 0.22–2.44 %, 0.89–2.85 %, 0.23–0.74 %, 0.15–7.80 ppm, 0.10–5.30 ppm, 43.00–2295.20 ppm, 3.08–17.50 ppm, arasında değişmiştir. Çalışmada kullanılan yaygın fiğ aksesyonlarında N, P, K, Ca, Mg, Cu, Zn, Fe, ve Mn içerikleri bakımından geniş bir varyasyon belirlenmiştir. Tetani ve Ca/P oranları sırasıyla 0.13 – 1.54 ve 0.28 – 2.19 arasında değişmiştir. Yaygın fiğ aksesyonlarının tetani ve Ca/P oranları hayvan besleme için elverişli değerlerdedir. Sadece 15-2 ve 14O04 nolu aksesyonlarda Ca/P oranı limit değerler üzerindedir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, N içeriği P, K, Mg, Cu ve Fe içeriği ile pozitif ve önemli korelasyon göstermiştir. Benzer olarak, P içeriği, N, K ve Fe içerikleri ile pozitif ve önemli ilişkiye sahip olmuştur. Mg içeriği N, Ca, Cu, Fe ve Mn içerikleri ile pozitif ve önemli ilişkilidir. Fe içeriği N, P, Ca, Mg ve Cu içerikleri ile pozitif ve önemli korelasyon göstermiştir. Sonuç olarak, 15K17 ve 33 nolu aksesyonlar yüksek mineral besin içeriğine sahip yaygın fiğ aksesyonları olarak tespit edilmiştir.
TÜBİTAK, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
113O297, NKUBAP.00.24AR.14.10
The objective of this study was to determine chemical composition of 24 common vetch (Vicia sativa L.) accessions, collected from natural flora in European part of Turkey. The field experiment was carried out in the 2015-2016 growing season at field experimental area of Tekirdag Namık Kemal University, Agricultural Faculty, Field Crops Department in Tekirdag/Turkey. In this study, chemical structure (nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), copper (Cu), zinc (Zn), iron (Fe), and manganese (Mn) content) of common vetch accessions were determined on hay. Chemical composition content were statistically significantly different (P≤0.01) between accessions. According to the results obtained from field experiments, N, P, K, Ca, Mg, Cu, Zn, Fe, and Mn content of common vetch accessions varied between 0.95–3.14 %, 0.84–3.65 %, 0.22–2.44 %, 0.89–2.85 %, 0.23–0.74 %, 0.15–7.80 ppm, 0.10–5.30 ppm, 43.00–2295.20 ppm, 3.08–17.50 ppm, respectively. A wide variation was observed among common vetch accessions used in the study for N, P, K, Ca, Mg, Cu, Zn, Fe, and Mn content. Tetany and Ca/P rates of accessions changed from 0.13 - 1.54 and 0.28 - 2.19, respectively. The tetany and Ca/P rates of common vetch accessions are within suitable values for animal feeding. Ca/P ratio is above the limit value only in accessions 15-2 and 14O04. According to the correlation analysis, N was positively and significantly correlated with P, K, Mg, Cu and Fe. Similarly, P was positively and significantly correlated with N, K and Fe. Magnesium was positively and significantly correlated with N, Ca, Cu, Fe and Mn. Iron was positively and significantly correlated with N, P, Ca, Mg and Cu. As a result, accession 15K17 and 33 were identified as common vetch accessions with high mineral nutrition content.
113O297, NKUBAP.00.24AR.14.10
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | 113O297, NKUBAP.00.24AR.14.10 |
Early Pub Date | May 17, 2022 |
Publication Date | May 31, 2022 |
Submission Date | March 23, 2021 |
Acceptance Date | July 7, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 19 Issue: 2 |